nieuws

Vooruitblik Prinsjesdag: ‘Hoofddoelstelling WAB moeilijk te halen’

Arbeidsrecht

Marnix Ritmeester, arbeidsrechtadvocaat bij Workx Advocaten, blikt vooruit op Prinsjesdag. Een aantal dossiers zit muurvast, maar daar ziet hij voorlopig geen beweging in komen. Ritmeester denk niet dat de WAB waarmaakt wat de wet belooft.

Vooruitblik Prinsjesdag: ‘Hoofddoelstelling WAB moeilijk te halen’

“Omdat de Wet arbeidsmarkt in balans, de WAB, dit jaar is aangenomen, verwacht ik dit jaar weinig nieuwe maatregelen op het gebied van Arbeidsrecht in de begrotingsstukken. Maar het ZZP-dossier was in eerste instantie politiek nauw met de WAB verweven. Het zijn communicerende vaten, is ook wel gezegd.”

“De positie van ZZP’ers is echter nog niet verder gebracht in deze kabinetsperiode. Nu flexcontracten duurder worden, is de verwachting dat er een groter beroep wordt gedaan op andere vormen van flexibiliteit, mogelijk via ZZP’ers. Of er met Prinsjesdag een alomvattend ZZP-plan komt? Door minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is dat plan wel voor deze kabinetsperiode aangekondigd. Ook heeft de minister al een proefballonnetje opgelaten met zijn idee om een minimumtarief voor ZZP’ers te introduceren en een verplichte verzekering. En dan was er het bericht dat de zelfstandigenaftrek mogelijk beperkt wordt.” (zie kader)

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek wordt vanaf volgend jaar verminderd. Dit voordeel voor ZZP’ers gaat de komende tien jaar terug van 7280 euro naar 5000 euro. Dat melden kringen rond het kabinet na berichtgeving van het FD. De aanpak van de zelfstandigenaftrek was ook al in het regeerakkoord afgesproken.

Het kabinet wil de regeling aanpakken om de fiscale verschillen tussen ZZP’ers en werknemers in vaste dienst kleiner te maken. Met de aftrek hoeven zelfstandigen over de eerste 7280 euro die ze verdienen geen belasting te betalen. Daarvan kunnen ze dan pensioen opbouwen en verzekeringen betalen, was het idee, maar vakbonden zien het als een vorm van staatssteun voor zelfstandigen.

Het geld dat vrijkomt door de verlaging van de zelfstandigenaftrek wordt gebruikt om de lastenverlichting voor burgers te betalen. Het kabinet wil daar 3 euro miljard voor uittrekken. Dit wordt verder betaald door de verlaging van het hoogste tarief van de vennootschapsbelasting een jaar uit te stellen. In 2021 gaat deze winstbelasting wel omlaag, maar minder dan gepland.

Een ander deel van de lastenverlichting wordt betaald door het laten oplopen van de staatsschuld. (ANP)

Ritmeester verwacht desondanks niet dat het ZZP-plan met Prinsjesdag al het licht ziet. “Er zijn twee hoofdcategorieën zelfstandigen te onderscheiden: de ene zit aan de onderkant van de arbeidsmarkt en is noodgedwongen ZZP’er. Denk aan koeriers, bouwvakkers of mensen in de thuiszorg. De andere groep is veel draagkrachtiger en kiest heel bewust voor flexwerk. De eerste groep ZZP’ers zou mogelijk gebaat kunnen zijn bij een verplichte regeling voor arbeidsongeschiktheid. Nu is die voor de meeste van hen onbetaalbaar en sluiten ze die dus niet af. De tweede groep kan de overheid dan vrij laten.” ‘”Maar het is een gevoelig dossier, want het idee is juist dat ondernemers vrij willen zijn om te kiezen of ze zich willen laten verzekeren. Ik zie het nog niet gebeuren dat het kabinet nu al met oplossingen komt. Ik verwacht dat het met Prinsjesdag met een vrij algemene formulering over ZZP-arbeid zal komen.”

Wet arbeidsmarkt in balans

“We hebben allemaal kunnen lezen dat een biertje op het terras duurder wordt door de WAB. Flexkrachten kosten per 1 januari 2020 immers meer vanwege een hogere WW-premie. Ik denk wel dat hier we een opmerking over gemaakt zal worden. Maar meer in de zin dat het kabinet de ontwikkelingen goed volgt en zal monitoren of de doelstellingen van de WAB gehaald gaan worden.” De belangrijkste doelstelling is dat meer mensen vaste contracten krijgen. Ritmeester heeft zijn twijfel of dat gaat gebeuren. Hij ziet al dat werkgevers constructies onderzoeken om de extra kosten voor flex- en payrollcontracten te vermijden, bijvoorbeeld door het doorbelasten van de kosten aan de consument (zoals in de horeca al is genoemd). “Wat dat betreft is Prinsjesdag volgend jaar veel interessanter, want dan zullen de eerste resultaten van de WAB bekend zijn.” Dat de wereldwijde economie afkoelt en de kans op Brexit momenteel levensgroot is, zou volgens de advocaat kunnen betekenen dat het moeilijker wordt om de hoofddoelstelling van de WAB te halen.

Lees ook: Wijzigingen WAB op een rij

Loondoorbetaling bij ziekte

“Dat werkgevers zo huiverig zijn om mensen in vaste dienst aan te nemen hangt samen met de regeling dat zij nog twee jaar het loon bij ziekte moeten doorbetalen. Natuurlijk is daar een verzekering voor af te sluiten, maar dat is niet goedkoop en veel kleinere werkgevers kunnen zich dat niet permitteren. Het is de hete aardappel, die nu helaas ook weer is doorgeschoven door dit kabinet. Er wordt weliswaar onderzoek naar gedaan, maar het is niet te verwachten dat er maatregelen op dit punt worden aangekondigd.”

Lees ook: De MKB-verzuim-ontzorg-verzekering

Loonkloof

Ritmeester is benieuwd of het kabinet de opmerkingen van de premier over de groeiende loonkloof ter harte heeft genomen. Desnoods, zo zei Rutte onlangs, moest de overheid maar wettelijk afdwingen dat de loonstijging aan de top niet te ver uit de pas diende te lopen met die aan de onderkant van het salarisgebouw. “Ik verwacht zeker niet dat er een wet wordt aangekondigd, maar het zou toch raar zijn als er niets meer over gezegd wordt in de stukken.”

Vond u dit artikel interessant? Mis niets en maak nu een gratis PW. profiel aan! De voordelen:

  • Gratis exclusieve content
  • Het laatste nieuws, actualiteiten en achtergronden
  • Need to know juridische informatie
  • Door gerenommeerde auteurs geschreven
  • Voor HR-professionals die meer willen weten

Profiel aanmaken >

Reageer op dit artikel