nieuws

Ontslaggrond gewetensbezwaren vanaf 2020 niet stapelbaar

Arbeidsrecht

Het stapelen van ontslaggronden (de i-grond) wordt per 1 januari 2020 mogelijk als de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking treedt. De ontslaggrond gewetensbezwaren (de f-grond binnen de Wet werk en zekerheid, WWZ) vormt hierop een uitzondering en kan niet worden gestapeld met andere ontslaggronden.

Ontslaggrond gewetensbezwaren vanaf 2020 niet stapelbaar

Dat staat in de Nota van wijziging Verzamelwet SZW 2020 die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer gezonden heeft.

Gewetensbezwaren

Er is sprake van een ernstig gewetensbezwaar als de werknemer een “onoverkomelijk bezwaar” heeft tegen de opgedragen taak. Het kunnen overwegingen van religieuze aard zijn, maar ook maatschappelijk erkende ethische en politieke motieven kunnen aan de bezwaren ten grondslag liggen. Voorbeelden uit de parlementaire geschiedenis zijn:

  • Het drukken en verspreiden van uitgaven met een onzedelijk of kwetsbaar karakter;
  • De aanleg van wegen door natuurgebieden;
  • Het verzekeren van bontjassen;
  • Het meewerken aan de bouw van een kerncentrale.

SGP-motie

De SGP diende in mei 2019 in de Eerste Kamer een motie in die moest voorkomen dat werknemers met gewetensbezwaren ontslagen zouden kunnen worden in combinatie met andere ontslaggronden. Deze motie werd aangenomen.

Lees ook: Ontslag weigerambtenaar terecht

Cumulatiegrond

Een meerderheid van de senaat stemde daarna voor de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Deze wet introduceert de cumulatiegrond (i-grond). De cumulatiegrond houdt in dat werkgevers gronden van ontslag, die mogelijk op zichzelf niet voldoende reden zijn om een contract te ontbinden, mogen stapelen.

F-grond

De f-grond, de grond die van toepassing is als een werknemer ernstig gewetensbezwaar heeft, is dankzij de Nota van wijziging nu definitief uitgesloten van de cumulatiegrond. In de Nota staat hierover: ‘Cumulatie van de f-grond, met andere in de persoon van de werknemer of in de relatie tussen werkgever en werknemer gelegen omstandigheden is om die reden niet mogelijk. Indien het mogelijk is de arbeid in aangepaste vorm te verrichten, is het uitgangspunt dat het ernstige gewetensbezwaar niet tot ontslag kan leiden ook niet in combinatie met een andere ontslaggrond.’

Lees ook: Beroep op een gewetensbezwaar – ontslaggrond f

Mis geen HR-nieuws op Prinsjesdag. Registreer je nu bij PW.

De voordelen:

  • Gratis exclusieve content
  • Het laatste nieuws, actualiteiten en achtergronden
  • Need to know juridische informatie
  • Door gerenommeerde auteurs geschreven
  • Voor HR-professionals die meer willen weten

Profiel aanmaken >

Reageer op dit artikel