nieuws

Opzegverbod: is agressief gedrag een ziekte? [rechtspraak]

Arbeidsrecht

Als een werknemer ziek is, mag hij niet worden ontslagen. Maar is agressief gedrag op de werkvloer een ziekte?

Opzegverbod: is agressief gedrag een ziekte? [rechtspraak]

Een werknemer werkt al elf jaar als allround operator in een fabriek. Zijn leidinggevenden zijn over het algemeen dik tevreden over hem. Er is echter een schaduwkant: de werknemer heeft een heel kort lontje. Nadat hij in 2015 een collega heeft geduwd, heeft de man een officiële waarschuwing gekregen. In 2017 en 2018 is hij er tijdens functioneringsgesprekken op gewezen dat het niet is toegestaan om in woede uit te barsten wanneer de zaken niet naar zijn zin gaan.

Vakantieaanvraag afgewezen

Op 19 juni 2019 krijgt de operator van zijn voorman te horen dat een door hem aangevraagde vakantie niet wordt toegekend. De operator wordt boos. Na overleg heeft de assistent productmanager goed nieuws voor de operator: zijn vakantie is alsnog goedgekeurd. In plaats van te kalmeren, gaat de werknemer volledig door het lint. Niet alleen de voorman wordt bedreigd, ook de assistent productmanager moet het ontgelden, waarbij de werknemer zelfs een stekende beweging met een schaar maakt.

Lees ook: Veilig je werk doen is nog lang niet vanzelfsprekend

Transitietool

Wanneer heeft een werknemer recht op een transitievergoeding en hoe hoog is die vergoeding? Met de tool van PW. komt u eenvoudig tot een betrouwbare berekening.

Naar de transitietool

Ernstig verwijtbaar handelen

Voor de werkgever is de maat vol. Het bedrijf schorst de operator – na hem te hebben gehoord over het incident – en dient een ontslagverzoek in wegens ernstig verwijtbaar handelen. Omdat de werknemer het ontslag aan zichzelf te danken heeft, voelt de werkgever zich niet gehouden aan de normale opzegtermijn. Ook betoogt hij dat de werknemer geen recht heeft op de wettelijke transitievergoeding.

Opzegverbod tijdens ziekte

De werknemer vindt dat zijn werkgever de zaak overdrijft. Weliswaar erkent hij de meeste dingen waarvan hij wordt beschuldigd, maar hij vindt dat hij er allemaal ook niets aan kan doen. De bedrijfsarts ziet aanwijzingen voor beperkingen ten aanzien van de agressieregulatie en impulsbeheersing. De werknemer heeft zich op 9 juli  ziek gemeld. Hij vindt dat er daarom sprake is van een opzegverbod tijdens ziekte.

Lees ook: De wettelijke opzegverboden

Oordeel kantonrechter

Het opzegverbod veegt de kantonrechter direct van tafel. De werknemer heeft zich pas zes dagen nadat hij wist van het ontbindingsverzoek ziek gemeld. Hoewel de zaak lijkt op een eerdere ontslagzaak waarin het draaide om agressief gedrag op de werkvloer – en waarin het ontbindingsverzoek werd afgewezen – kan de werknemer zich hier niet op beroepen. In de eerdere zaak draaide het om een werknemer die door psychoses extreem wantrouwig was en daardoor agressief werd. Deze man werd door de bedrijfsarts met terugwerkende kracht arbeidsongeschikt verklaard. (ECLI:RBNHO:2018:3655)

In deze zaak gaat het echter slechts om aanwijzingen dat de werknemer moeite heeft met het beheersen van zijn impulsen en agressie. En dat is naar het oordeel van de kantonrechter geen ziekte.

Geen tweede kans

Een werkgever kan en hoeft niet te accepteren dat een werknemer verbaal agressief is en dreigementen uit, terwijl hij daarbij ook nog eens dreigt met een mogelijk wapen. Dat de werknemer later een excuusbrief heeft geschreven, doet daar niets aan af. Volgens de kantonrechter was het gedrag van de werknemer te ernstig om hem nog een tweede kans te geven.

Omdat het hier inderdaad om ernstig verwijtbaar handelen gaat, heeft de werknemer zijn recht op een transitievergoeding verspeeld. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden met ingang van 1 oktober 2019. De werknemer moet de proceskosten betalen.

Rechtbank Overijssel | ECLI:NL:RBOVE:2019:3296

Reageer op dit artikel