nieuws

Zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd

Arbeidsrecht

Een van de belangrijkste problemen in de huidige arbeidsmarkt is volgens het kabinet de aanzienlijke verschillen in de fiscale behandeling van werknemers en zelfstandigen. Onder andere dit verschil verstoort de keuze van werkenden en hun werkgevers en opdrachtgevers bij de vormgeving van het leveren van arbeid.

Zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd

Om het verschil in fiscale behandeling tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen, zal het kabinet de zelfstandigenaftrek daarom afbouwen. Volgens het kabinet moeten niet de regels en de kosten de vorm zijn waarin de arbeid wordt verricht, maar de aard van het werk.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek gaat met stapjes van 250 euro naar beneden tot een maximale aftrek van vijfduizend euro in 2028. Het betekent dat de zelfstandigenaftrek in 2020 maximaal 7.030 euro wordt. Zelfstandigen worden hiervoor volledig gecompenseerd in 2020, 2021 en 2022. Het kabinet verhoogt namelijk de arbeidskorting.

Zie ook: Reacties op Troonrede: ‘Kabinet moet meer doen voor werkenden’

Hierdoor gaan zelfstandigen er naast andere lastenverlichtingen er komend jaar naar verwachting in doorsnee twee procent op vooruit. De opbrengst van de verlaging van de zelfstandigenaftrek blijft ook na 2022 gereserveerd voor zelfstandigen. Het kabinet zet daarvoor in totaal zeshonderd miljoen euro opzij.

HR-actualiteitendag

HR-actualiteitendag

Verplichte verzekering arbeidsongeschiktheid

In het pensioenakkoord is afgesproken om een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen in te voeren.

Lees ook: Kabinet zet in op Leven Lang Ontwikkelen

Werknemers zijn via hun arbeidscontract al verplicht verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Het kabinet heeft aan de sociale partners gevraagd een voorstel te doen over hoe die verzekering eruit moet komen te zien. Vakbonden en ook de werkgeversvereniging AWVN zijn positief over een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Veel zelfstandigen vrezen echter een hoge premie en vragen zich af of ze deze premie kunnen betalen.

Lees ookAlles wat HR moet weten over Prinsjesdag

Mis geen HR-nieuws. Registreer je nu bij PW.

De voordelen:

  • Gratis exclusieve content
  • Het laatste nieuws, actualiteiten en achtergronden
  • Need to know juridische informatie
  • Door gerenommeerde auteurs geschreven
  • Voor HR-professionals die meer willen weten

Profiel aanmaken >

Reageer op dit artikel