nieuws

16 euro voor zzp’er: wil de markt dat betalen?

Arbeidsrecht

Om ervoor te zorgen dat zzp’ers minder risico lopen om werkende armen te worden, wil de regering dat zij vanaf 2021 minimaal zestien euro per uur verdienen. De markt mag nu reageren op deze plannen.

16 euro voor zzp’er: wil de markt dat betalen?

De Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring ligt tot 9 december 2019 open voor internetconsultatie. Volgens het kabinet gebeurt dit niet alleen omdat dit een gebruikelijke stap is bij de totstandkoming van een wet. “De wetgeving rond zzp is ook zeer complex en de bewindspersonen hechten aan de input van betrokkenen”, aldus de regering.

Na de internetconsultatie vraagt het kabinet advies van de Raad van State. Daarna wordt het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Video: Op weg naar een nieuwe wet

Video: Op weg naar een nieuwe wet

DBA

Hoe ingewikkeld het is om de flexibilisering van de arbeidsmarkt te reguleren, blijkt wel uit het debacle met de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) die werd ingevoerd op 1 mei 2016. De wet was specifiek gericht op de naar schatting 400.000 zzp’ers die hun arbeid of diensten aanbieden op de zakelijke markt. Denk bijvoorbeeld aan bouwvakkers of interim-managers.

Deze zzp’ers konden niet meer aan de slag met een Verklaring Arbeidsrelaties (VAR). In plaats daarvan moesten zij zogeheten modelovereenkomsten gebruiken die vooraf door de Belastingdienst moesten worden goedgekeurd.

De regels waren echter onduidelijk en niemand kon voorspellen hoe de Belastingdienst deze zou handhaven. Dat maakte vooral grote bedrijven kopschuw. In plaats van zzp’ers als zelfstandige in te huren, gingen ze dat doen via tijdelijke dienstverbanden, met name uitzendcontracten en payroll-constructies.

Bestaansminimum

Ondertussen is het aantal zzp’ers onverminderd groot. En lang niet elke zelfstandige kan zich bedruipen. 8,6 procent van de zzp-huishoudens zat in 2017 onder het bestaansminimum. Van de werknemers was dat ‘slechts’ 1,6 procent.

Gebeurt er iets waardoor de zzp’er niet meer in staat is om te werken, dan zijn de problemen nog veel groter. Het merendeel van de zzp’ers heeft geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.

Daarnaast maakt het kabinet zich zorgen over concurrentie op de arbeidsmarkt; op de werkvloer tussen werknemers en zzp‘ers, tussen kleine bedrijven en zzp‘ers en tussen zzp‘ers onderling.

Verdiep je kennis

Verdiep je kennis

Wet- en regelgeving

Met het minimumtarief van zestien euro per uur wil het kabinet ervoor zorgen dat zzp’ers kunnen leven van hun werk en dat ze zich daarnaast kunnen verzekeren tegen of sparen voor slechtere tijden. Het minimumtarief gaat gelden voor alle uren die een zzp’er aan een opdracht besteedt. Het tarief is exclusief directe kosten die een zzp’er voor een klus maakt: kosten voor materiaal komen dus bovenop de zestien euro per uur.

Zzp’ers die meer verdienen dan 75 euro per uur kunnen volgens het wetsvoorstel kiezen voor een zelfstandigenverklaring. Hiermee kunnen ze vooraf met hun opdrachtgever afspreken dat ze als zelfstandige werken. Om de zelfstandigenverklaring te kunnen gebruiken, is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig.

Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, lopen opdrachtgevers maximaal een jaar geen risico op naheffingen zoals de loonheffing.

Vond je dit artikel interessant? Mis niets en maak nu een gratis PW. profiel aan! De voordelen:

  • Het laatste nieuws, actualiteiten en achtergronden
  • Need to know juridische informatie
  • Door gerenommeerde auteurs geschreven
  • Voor HR-professionals die meer willen weten

Profiel aanmaken >

Reageer op dit artikel