nieuws

WAB: weet jij wél wanneer HR zich aan de nieuwe wet moet houden?

Arbeidsrecht

De helft van de HR-professionals weet niet wanneer de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) ingaat. Ruim een op de tien (13%) heeft zelfs nog nooit van de WAB gehoord.

WAB: weet jij wél wanneer HR zich aan de nieuwe wet moet houden?

Dat concludeert Manpower op basis van onderzoek onder 517 respondenten. Iets minder dan de helft hiervan is verantwoordelijk voor het aannemen van personeel of HR-eindverantwoordelijke.

Opvallend is dat een kwart van de ondervraagde HR-professionals denkt dat de WAB al van kracht is. 9 procent denkt dat de wet op 1 januari 2018 is ingegaan en 16 procent is van mening dat de WAB sinds 1 januari 2019 geldt. Slechts 50 procent geeft het goede antwoord en weet dat de WAB ingaat op 1 januari 2020.

Lees ook: WAB: waarom werkgevers zich moeten voorbereiden op de nieuwe wet

Budgetuitdaging

Janine Bos, directeur van Manpower Nederland, zegt verbaasd te zijn over de uitkomsten van het onderzoek. “Het verrast me dat er nog steeds bedrijven niet goed voorbereid zijn. Zelfs van de respondenten die eindverantwoordelijk zijn voor HR weet 50 procent niet wanneer de WAB wordt ingevoerd. En er verandert veel. Stel: je maakt gebruik van oproepkrachten die op 1 januari 2020 al een jaar voor je werken. Dan moet je hen op 1 januari een aanbod doen voor een vast aantal uren. Heb je daar vooraf geen rekening mee gehouden, dan heb je in het nieuwe jaar meteen een budgetuitdaging.”

 

Werken met oproepkrachten? Download hier gratis het PW. Voorbeelddocument: het oproepcontract 

Kennis van de wet

Een op de vijf ondervraagde HR-verantwoordelijken zegt de inhoud van de WAB niet of nauwelijks te kennen. Slechts 58 procent zegt grotendeels te weten wat de WAB voor de eigen organisatie betekent. Een kwart weet bijvoorbeeld niet dat de transitievergoeding voortaan vanaf de eerste dag van het dienstverband ingaat. Dat de WW-premie voortaan afhankelijk is van het type contract, is voor 28 procent onbekend.

Verdiep je kennis

Verdiep je kennis

Werkgevers betalen onder de WAB voor werknemers met een vast dienstverband een lage WW-premie betalen en voor medewerkers met een tijdelijk contract een premie die 5 procent hoger ligt. Minister Koolmees gaat uit van een lage premie van 2,78 procent en een hoge premie van 7,78 procent. 

Bos: “Het is natuurlijk taaie kost, maar we raden ondernemers echt aan zich in de wet te verdiepen. Anders heb je namelijk geen idee welke gevolgen deze voor jouw organisatie heeft. Maak je bijvoorbeeld veel of weinig gebruik van oproepkrachten? En heb je payrollers voor je werken? Het is allemaal van invloed.”

Reageer op dit artikel