blog

Gaat Recruitment definitief scheiden van HR?

Instroom

Gaat Recruitment definitief scheiden van HR?

Waar is de tijd gebleven dat als je P&A had gestudeerd je startte als Intercedent of Recruiter en, als je echt carrière ging maken, de overstap naar HR maakte? Nou, die tijd is voorbij!

Zelf ben ik een atypisch modelletje. Na een lange carrière van 10 jaar in (internationale) HR Management rollen, maakte ik in 1999 de overstap naar de commerciële arbeidsbemiddeling en begon uiteindelijk als recruitment-ondernemer voor mezelf. Volgens vele van mijn HR vak- en studiegenoten, ging het vanaf dat moment bergaf met mijn loopbaan. Want ja, recruitment is geen vak en HR wel.

Nou, dat is wel een beetje veranderd. Meer en meer zie ik het aantal P&A- en HR-afgestudeerden in het Recruitmentvak – of moet ik tegenwoordig heel sjiek “Talent Acquisition” zeggen – verdwijnen. De marketeers, hotello’s, data analisten en verkopers nemen het vak over. En niet alleen dat: recruiters die uit het vak komen waarin ze bemiddelen. Twee van mijn recruiters bij e-people hebben geen opleiding in recruitment maar zijn van huis uit IT-ers.

En de eerste geluiden dienen zich aan dat er Chief Recruitment Officers worden benoemd, die los van HR, aan de directie rapporteren, of er zelfs deel van uitmaken. Iets wat HR al jaren probeert te bevechten. En het gros van de recruiters die ik spreek willen niet meer de overstap naar HR maken, er ook geen onderdeel van uitmaken. Ik zie lijnmanagers op sleutelposities steeds meer een eigen recruitment team formeren, los van HR. Tegelijkertijd gaan steeds meer HR taken naar de lijn. Wat blijft er nog over voor de HR professional?

Tijdens het PW. webinar op donderdag 25 mei over recruitment deel ik in een gesprek met Hoofdredacteur Marco Hendrikse mijn inzichten over trends in recruitment en de gevolgen daarvan voor de HR discipline. Geen mooiere manier om je Hemelvaartsdag van een pittig sausje te voorzien.

Deze bijdrage is geschreven door recruitmentexpert Bas Westland.

 

Reageer op dit artikel