blog

5 tips die jouw vacaturetekst nog belangrijker maken in Google for Jobs

Instroom

De komst van Google for Jobs in Nederland lijkt onvermijdelijk. Inmiddels is de internetgigant met zijn nieuwe platform al aanwezig in Engeland en Spanje, daarmee kunnen we aannemen dat Nederland vanzelf aan de beurt komt. Hoe zorg je dat je zichtbaar blijft als Google de oude regels van het online recruitment aan de digitale laars lapt? Hoe verandert Google for Jobs vacatureteksten? We geven je vast een hint: de inhoud van vacatureteksten wordt waarschijnlijk nóg belangrijker dan die nu al is.

5 tips die jouw vacaturetekst nog belangrijker maken in Google for Jobs

Het begin is simpel. Je moet natuurlijk zorgen dat jouw vacatures op Google for Jobs terechtkomen. Hoe doe je dat? In dit artikel krijg je basisles over het plaatsen van jouw vacature en de ‘structured data’ die je zal moeten toevoegen. Maar helaas, als je die vacature geplaatst hebt, ben je er nog niet. Google toont maar 3 vacatures als zoekresultaat. Voor meer vacatures moet er op ‘+100 jobs’ geklikt worden. Voor jouw bedrijf is het heel belangrijk om bij die eerste 3 opties te zitten.

Hoe kom ik dan in die top 3?

Natuurlijk komen we dan automatisch bij de hamvraag: hoe kom ik dan bij die bovenste 3 vacatures? Ik heb goed nieuws en goed nieuws. Het goede nieuws is dat het hier niet om een betaalde functie gaat. De rankings worden gemaakt door een algoritme dat Google heeft geschreven. Het andere goede nieuws is dat vacatureteksten nóg belangrijker worden dan ze al waren. Je kan weer echt je hart en ziel in de content steken. We hebben 5 tips voor je, zodat jij weet welke dingen je precies moet doen.

1: Schrijf voor zoekopdrachten

Veel bedrijven gebruiken functietitels voor hun vacatures waarmee ze hopen op te vallen. Google is daar een beetje klaar mee. Titels als ‘marketing rockster’, ‘digitaal profeet’ en ‘director of first impressions’ moeten we volgens Google gewoon marketingmedewerkers, online marketeers en receptionisten gaan noemen. Volgens de internetgigant willen wij gewoon duidelijkheid en daar zouden ze zomaar gelijk in kunnen hebben. Sowieso moest je altijd al uitgaan van zoekopdrachten bij het bedenken van je functietitel. Niemand heeft ooit als zoekopdracht ‘director of first impressions vacature’ ingetikt. Jouw vacaturetekst is dan gewoon heel slecht vindbaar (en ook nog eens onduidelijk).

De ‘marketing rockster’, ‘digitaal profeet’ en ‘director of first impressions’ moeten we volgens Google gewoon marketingmedewerkers, online marketeers en receptionisten noemen

Onthoud wel: vroeger kon je gewoon je vacaturetekst volgooien met zoekwoorden, ook dat tijdperk is inmiddels achter de rug. De eerste positie pakken met een onleesbare tekst die je tot de nok gevuld hebt met zoekwoorden is er niet meer bij. Zoek dus gewoon naar synoniemen, want Google is slimmer dan je denkt. De zoekmachine kan prima connecties leggen tussen aanverwante termen. Ga even extra hard op zoek naar synoniemen als je tekst voor meer dan 3 procent uit zoektermen bestaat, want daar ligt de magische grens.

2: Pak sollicitanten met de intro

Google for Jobs laat alleen de eerste 5 tot 25 regels van een tekst zien. Als het eerste gedeelte van je vacaturetekst doodsaai of slecht geschreven is, verlies je de sollicitant al. Zorg dat je lezer op de ‘lees meer’-knop gaat drukken. En het schrijven (of laten schrijven) van een goede vacaturetekst gaat je ook punten opleveren in de Google-ranking. Als veel mensen op jouw ‘lees meer’-knop klikken, wordt je daarvoor door Google beloond. Je vacaturetekst is dus gewoon hartstikke belangrijk en is al heel lang geen administratieve handeling meer.

3: Behoud de aandacht van je lezer

Zodra een kandidaat de hele vacature opent, is het spelletje nog niet gespeeld. Nu gaat de zoekmachine bijhouden hoe lang de sollicitant blijft lezen. De gemiddelde leesduur wordt ook weer een factor die Google meeneemt in jouw ranking als werkgever. Schrijf jouw vacaturetekst dus voor je doelgroep (of laat dat doen) en zorg dat mensen in de actiemodus blijven en nieuwsgierig blijven naar het einde van je vacaturetekst. Laat clichés als ‘marktconform’, ‘jong en dynamisch’ en ‘enthousiast’ maar lekker achterwege. Dat station zijn we gelukkig gepasseerd.

4: Gebruik een specifieke locatie

Google wil precies weten waar de sollicitant zich moet melden. Het maakt immers nogal uit of je in Amsterdam-Noord aan de slag moet of in Amsterdam-Zuid. Zo een minuut of 20 reistijd bijvoorbeeld.

Als jij geen adres invult bij het plaatsen van je vacatures (en dat gaat voor sommige intermediairs nog wel een probleem worden), laat Google jouw vacature simpelweg niet zien. Antoniusstraat 16 in Volkel gaat bijvoorbeeld veel beter scoren dan alleen de plaatsnaam Volkel. Hoe nauwkeuriger jij bent, des te meer kans je hebt op een mooi plekje.

We wisten al dat 1 op de 5 sollicitanten afhaakt bij het ontbreken van een concreet salaris en Google pikt het ook niet meer

5: Salaris, salaris, salaris, salaris!

Wij roepen het al jaren en Google is het met ons eens. Het salaris is een belangrijk onderdeel van de candidate journey. We wisten al dat 1 op de 5 sollicitanten afhaakt bij het ontbreken van een concreet salaris en Google pikt het dus ook niet meer. Als jij het dus niet vermeldt, doet Google het gewoon voor je. De zoekmachine gaat dan zelf op zoek naar vergelijkbare functies en voegt het salaris toe dat de sollicitant mag verwachten.

Ga jouw kandidaten weer verleiden!

Google zij met ons! Het laatste uur van de stoffige vacaturetekst vol holle termen heeft geslagen. Vanaf nu komt recruitment weer terug bij bevlogen HR-professionals en creatieve recruiters. In Google for Jobs-vacatureteksten is weer ruimte voor jouw enthousiasme, je liefde voor jouw bedrijf en je brandmarketing. Vanaf de introductie van Google for Jobs doe je weer mee! De grote jongens die er simpelweg geld tegenaan gooien, gaan dan het onderspit delven.

En laten we hopen dat Google er niet alsnog een betaalde dienst van maakt.

Auteurs: Nicol Tadema & Ron Vinke
Nicol Tadema is oprichter van Voor Tekst, het tekstbureau voor arbeidsmarktcommunicatie. Ron Vinke is copywriter bij Voor Tekst.

Reageer op dit artikel