nieuws

PostNL en uitzenders houden bezorger aan het werk

Instroom

PostNL en uitzenders houden bezorger aan het werk

PostNL heeft samen met Randstad en Tempo-Team het Banenbedrijf in het leven geroepen. Hier krijgen PostNL-medewerkers, die overcompleet zijn geworden bij de reorganisatie van het productieproces, een inkomensgarantie met uitzicht op een vaste baan. De werknemer moet zelf wel meebetalen.

De postmedewerker legt een deel van zijn vertrekpremie in en daarnaast levert PostNL ook een financiële bijdrage. De duur van zijn arbeidsovereenkomst met het Banenbedrijf is afhankelijk van het bedrag dat de medewerker kan en wil inzetten en kan 1, 2, 3 of 3,5 jaar duren. In het geval dat het Banenbedrijf snel een vaste baan vindt, is het mogelijk dat een deel van de inleg wordt uitgekeerd aan de medewerker, afhankelijk van de lengte van zijn dienstverband bij het Banenbedrijf.

Reorganisatie
PostNL (voorheen TNT Post)  is al jarenlang bezig met een ingrijpende herinrichting van haar productieproces en begint in 2012 met de reorganisatie van haar bezorgproces. De baan van full time postbode wordt vervangen door de deeltijd postbezorger en voorbereider. Het bedrijf kent sinds 2006 een mobiliteitsprogramma om de betrokken medewerkers van werk naar werk te helpen. Meer dan 5.500 medewerkers hebben zo ander werk gevonden.

Consequenties
In de periode van 2012 tot eerste helft 2013 sluit PostNL gefaseerd circa 300 bestelkantoren. De medewerkers zijn deze zomer geïnformeerd over de aanstaande sluiting van de bestelkantoren. Zij worden zes maanden voor de daadwerkelijke sluiting van hun bestelkantoor op de hoogte gebracht van de consequenties en mogelijkheden voor hen persoonlijk. Medewerkers krijgen een aanbod voor een (parttime)baan binnen PostNL bij een centrale voorbereidingslocatie. Zij kunnen ook solliciteren bij bijvoorbeeld het Autobedrijf van PostNL of gebruik maken van het mobiliteitsprogramma en het Banenbedrijf.

Vakbond
Paul Jekkers, bestuurder van vakbond BVPP,  is positief over de samenwerking van PostNL met de uitzendorganisaties: 'Dit is naar mijn mening een uitstekende extra mogelijkheid om mensen van werk naar werk te begeleiden, naast de mogelijkheden die al geboden worden door Mobility. Met name aan medewerkers die niet zeker zijn of ze met behulp van Mobility zelf ander werk kunnen vinden, biedt het Banenbedrijf een mogelijkheid die hierin kan voorzien.'

  

 

Reageer op dit artikel