nieuws

Tuinder huurt Roemenen nu via omweg in

Instroom

Tuinder huurt Roemenen nu via omweg in

Telers in Zuidoost-Brabant hebben een oplossing gevonden waardoor ze toch Roemeense en Bulgaarse seizoensarbeiders kunnen blijven inhuren. Zij schakelen nu een Roemeens detacheringsbedrijf in. Landbouworganisatie ZLTO raadt de truc af.

Dat meldt het FD.

Het detacheringsbureau neemt de werknemers in dienst en stuurt hen naar Nederland. De Nederlandse inlener moet bewijzen dat hij op geen enkele wijze leiding geeft aan de werknemers. Er moet een Roemeense toezichthouder zijn, en de gebruikte machines en huisvesting voor de werknemers moet door het Roemeense bedrijf worden gehuurd en dan aan de arbeiders ter beschikking worden gesteld.

Landbouworganisatie ZLTO laat in de krant weten te vrezen voor negatieve beeldvorming en zegt de truc niet toe te juichen. 'De tuinders liggen toch al onder een vergrootglas. Kamp zal zeggen : zie je wel dat ze de kluit belazeren', zegt Frank de Wijs, secretaris sociale zaken van ZLTO. De Wijs zegt echter wel te begrijpen dat de aarbeienkwekers en boomtelers proberen een oplossing te vinden voor hun personeelsprobleem.

Tot grote frustratie van de tuinders besloot minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om dit jaar geen werkvergunningen toe te kennen aan arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije. Kamp vindt dat de tuinders Nederlandse werklozen in dienst moeten nemen. Mocht dat niet lukken, dan zijn er volgens Kamp voldoende EU-burgers te vinden die geen werkvergunning nodig hebben om in Nederland te mogen werken.

Reageer op dit artikel