nieuws

Werknemer Sociale Dienst nog vaak belaagd

Instroom

Werknemer Sociale Dienst nog vaak belaagd

De campagne om geweld jegens overheidspersoneel terug te dringen lijkt enigszins te werken. In zeven van de vijftien onderzochte beroepsgroepen nam het geweld af ten opzichte van vier jaar geleden. Alleen bij de Sociale Dienst nam de agressie tegen medewerkers fors toe.

Dat schrijft InOverheid op basis rapportage over agressie tegen mensen in de publieke sector die minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In 2007 presenteerde het kabinet een stevigere aanpak van agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak. Het doel was het aantal incidenten terug te brengen met 15 procent. Zo'n tweederde van de ambtenaren kreeg toen te maken met ongewenst gedrag. Nu is dat 59 procent. Het kabinet verlengt daarom de vier jaar geleden begonnen aanpak. Daarnaast wordt er meer ingezet op het verhalen van schade op daders en worden slachtoffers meer gestimuleerd aangifte te doen.

Belastingdienst
Uit het rapport blijkt dat in zeven van de 15 onderzochte beroepsgroepen minder ambtenaren te maken kregen met agressie of geweld. Het gaat dan onder meer om personeel bij de Belastingdienst (-20 procent), de ambulancezorg (-10 procent) en de NS (-5 procent). Alleen bij de Sociale Dienst nam het aantal gevallen toe. Bij de onderzochte beroepsgroepen werken ruim 600.000 mensen.

Verbale agressie
Onder alle onderzochte beroepsgroepen komt verbale agressie het vaakst voor: 57 procent van de gevallen dit jaar. Daarna volgen fysieke agressie (20 procent), intimidatie (19 procent), discriminatie (12 procent) of seksuele intimidatie (7 procent).

Reageer op dit artikel