nieuws

Stoppen met JSF kost duizenden banen

Instroom

Stoppen met JSF kost duizenden banen

Stoppen met het JSF-project gaat Nederland veel werkgelegenheid kosten. Op korte termijn zal dat gaan om honderden banen, maar over vier jaar jaar zal dat oplopen naar duizenden.

Dat schrijft Erick Vink in reactie op het plan van een aantal politieke partijen om een motie tegen het JSF-project aan te nemen. Vink is voorzitter van het Nifarp, samenwerkingsverband van de Nederlandse bedrijven die bij JSF-opdrachten zijn betrokken.

PvdA-kamerlid Angelien Eijsink maakte gisteren bekend dat de partij steun voor de aanschaf voor de JSF opzegt. Daarmee ontstaat er een meerderheid in de kamer die niet meer achter het project staat. Vink: ‘Nu stoppen met het JSF-project gaat Nederland op korte termijn honderden banen kosten en vanaf 2016 duizenden. Het voornemen van de politieke partijen om uit het JSF-project te stappen, levert geen bezuiniging op, maar vernietigt juist werkgelegenheid en miljarden euro's aan omzet'.

Momenteel werken in Nederland zo'n 1250 mensen aan projecten voor de F35, die de vervanger moet zijn van de F-16 van defensie. Het gaat om 600 werknemers in Drenthe, 300 in Brabant, 200 in Noord- en Zuid-Holland en 150 in de rest van het land. Na de oplevering van de toestellen zullen de toestellen volgens het Nifarp voor zo'n 6000 banen zorgen, voor tientallen jaren lang.

Volgens de voorzitter is dit ‘pure verkiezingsretoriekdie de banen van honderden Nederlanders in gevaar brengt.' PvdA zei twee jaar geleden voor de verkiezingen ook al te willen stoppen met het project.

Reageer op dit artikel