nieuws

Sybrand Buma wil nieuw Akkoord van Wassenaar

Instroom

Sybrand Buma wil nieuw Akkoord van Wassenaar

CDA-lijsttrekker Sybrand Buma wil een Werkakkoord sluiten met werkgeversorganisaties en de vakbonden over de hervorming van de arbeidsmarkt, net als in de jaren tachtig met het Akkoord van Wassenaar.

Dat zegt Buma in Forum, het blad van werkgeversorganisatie VNO-NCW. In 1982 gingen  FNV en CNV akkoord met een loonmatiging in ruil voor arbeidstijdverkorting. De regering beloofde in het Akkoord van Wassenaar niet meer in te zullen grijpen bij loononderhandelingen.

Buma: ‘Toen waren alle partijen bereid om risico's te nemen naar hun eigen achterban. Nu is de vraag: gaan we de confrontatie aan of zetten we samen stappen? De basishouding moet zijn: flexibiliseren. Er wordt te veel vanuit de loopgraven geroepen dat flexibilisering slecht is. Maar alles kan niet bij het oude blijven.'

Wel wil Buma dat er een oplossing komt voor kleine bedrijven voor het doorbetalen van de WW na ontslag. Ook hoopt hij medestanders te vinden voor het CDA-voorstel voor een vlaktaks van 35 procent voor iedereen. Die moet het in dienst nemen van mensen makkelijker maken.

De gedachte dat Nederland uit de Euro zou stappen noemt Buma in het interview 'ridicuul'. We zitten met handen en voeten vast in de wereldeconomie waarvan de euro deel uitmaakt. Dus moeten we flinke stappen zetten en niet uit angst voor de verkiezingen een stapje terug doen.' Als we uit de crisis willen komen, ligt de oplossing in méér Europa en meer verdienen, stelt Buma.

Reageer op dit artikel