nieuws

Een procent minder verzuim levert miljarden op

Instroom

Een procent minder verzuim levert miljarden op

Investeringen in de gezondheid van werknemers leveren miljarden op. 1 procent minder ziekteverzuim scheelt 2,6 miljard euro aan kosten per jaar.

Dat stelt staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ministerie liet de kosten en baten van investeringen in duurzame inzetbaarheid doorrekenen door Capgemini. Wanneer de kostenbesparingen hoofdelijk worden omgeslagen, dan is elke werknemer 400 euro per jaar goedkoper wanneer het lukt om het gemiddelde ziekteverzuim met 1 procent terug te dringen.

Hogere productiviteit
Daarnaast stijgt de productiviteit wanneer de werknemers gezonder zijn. 1 procent productiviteitstijging levert Nederland jaarlijks zes miljard euro op. Voor een bedrijf met honderd werknemers betekent dat een omzet stijging van 95 duizend euro per jaar. De Krom: ‘De cijfers bewijzen dat investeren in duurzame inzetbaarheid winst oplevert. Niet alleen voor bedrijven zelf maar ook voor de Nederlandse economie'.

Werkgevers
De Krom heeft daarom vandaag een campagne gelanceerd waarin werkgevers worden opgeroepen te investeren in de gezondheid, scholing en productiviteit van werknemers zodat zij gezond tot hun pensioenleeftijd kunnen blijven werken en hun vaardigheden op peil houden. Op de website duurzameinzetbaarheid.nl staan ervaringen van werkgevers die al ervaring hebben met duurzaam werken. De best practices staan ook in het manifest  "100 werkgevers over duurzame inzetbaarheid …en we werken nog lang en gelukkig…" dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Reageer op dit artikel