nieuws

Gebruik en respons online vacaturesites gestegen

Instroom

Gebruik en respons online vacaturesites gestegen

Nederlandse werkzoekenden gebruiken steeds vaker online vacaturesites bij hun zoektocht naar een nieuwe baan. Ten opzicht van 2010 is sprake van een toename met 10 procent.

Ook landelijke en regionale dagbladen worden veel geraadpleegd. Social media wordt door een derde van de werkzoekenden ingezet. Als een werkzoekende op een vacaturesite eenmaal een interessante vacature heeft gevonden, reageert het overgrote deel per e-mail en nog maar 17 procent per brief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder ruim 1000 panelleden van Millward Brown, in opdracht van VNU Vacature Media.

Online vacaturemedia

Waar in 2010 81 procent van de werkzoekenden gebruik maakte van online vacaturemedia, is dat in 2014 gestegen naar 91 procent. Van hen gebruikt 82 procent vacaturesites, een stijging van 10 procent ten opzichte van de meting in 2010. Veruit de meest geraadpleegde vacaturesite is Nationale vacaturebank (80 procent), op afstand gevolgd door Monsterboard.nl (61 procent) en Werk.nl (51 procent).

E-mail

Wanneer werkzoekenden op een vacature van een vacaturesite reageren, is dat in 77 procent van de gevallen per e-mail. 38 procent van de reacties is direct via de vacaturesite waarop de functie gevonden werd. Ruim een derde van de werkzoekenden geeft aan te reageren via de website van de werkgever. Als werkzoekenden eenmaal een baan hebben gevonden, laat 72 procent zijn cv online staan. Van hen geeft 53 procent aan dit bewust te doen, omdat zij altijd benaderd mogen worden voor interessante vacatures.

Regionale dagbladen

Naast online vacaturesites gebruikt ruim drie kwart van de werkzoekenden ook vacatures in printmedia. Hoogopgeleide werkzoekenden gebruiken vooral landelijke dagbladen. Werkzoekenden met een MBO-diploma of lager gebruiken eerder regionale dagbladen, omdat zij de locatie van hun nieuwe werkgever belangrijk vinden. Op vacatures in dagbladen of tijdschriften reageren banenzoekers aanzienlijk vaker op traditionele wijze: de helft solliciteert ouderwets per post.

Social media

Online vacaturemedia leveren met 69 procent de meeste respons, gevolgd door dagbladen met 53 procent en social media met 17 procent. “We zien dat werkzoekenden zich steeds meer multimediaal oriënteren”, aldus algemeen directeur Lennard Hoogenraad van VNU Vacature Media. Naast online vacaturemedia, worden met name dagbladen en het eigen netwerk ingezet. Hierbij heeft iedere bron zijn eigen functie in het oriëntatieproces en vullen ze elkaar aan.”

Op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen het HR vakgebied? Bekijk onze vacaturesite: PW De Gids Banen

Reageer op dit artikel