nieuws

‘Gebruik pensioen voor woningschuld’

Instroom

‘Gebruik pensioen voor woningschuld’

Werknemers kunnen straks misschien hun hypotheekschuld aflossen met pensioengeld. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken is positief over dit idee. Ze heeft dat aan de Tweede Kamer geschreven.

Het is volgens haar goed voor de woningmarkt als hypotheekschulden extra worden afgelost. Wel wordt het pensioen dan straks wat minder, maar dat effect is beperkt, verwacht de staatssecretaris.

Klijnsma onderzoekt de mogelijkheden verder en laat de Kamer begin volgend jaar meer weten, meldt ze. Het idee is afkomstig van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU), een christelijke vakorganisatie voor werkgevers, werknemers en zelfstandigen.

(<<Hoe zit dat trouwens als de schulden van een werknemer te groot worden en u te maken krijgt met een loonbeslag?>>)

Molensteen

Tweede Kamerlid Schouten van de ChristenUnie reageert positief. Haar partij dringt er al langer op aan werknemers pensioengeld te laten inzetten voor hun hypotheekschuld. “Dit helpt vooral mensen met een huis onder water. Een hoge hypotheek en restschuld hangt veel mensen als een molensteen om de nek.” Schouten verwacht van het kabinet dat het snel duidelijkheid biedt.

Hogere pensioenpremie

Niet iedereen vindt het een goed idee om pensioen en hypotheken te vervlechten. Waaronder bestuurder Berg van de Vakcentrale CNV. “Werknemers met een laag inkomen of werknemers met een huurhuis zullen niet of nauwelijks van de regeling gebruik kunnen maken, maar ze betalen er wel aan mee. Hun pensioen wordt duurder. Dit tast de solidariteit van het collectieve pensioenstelsel aan.”

Reageer op dit artikel