nieuws

Jongere wil ook in ondernemingsraad

Instroom

Jongere wil ook in ondernemingsraad

Verouderde regels sluiten jonge werknemers nu vaak uit van de ondernemingsraad. Maar ze willen wel meepraten. 

De huidige regels voor de medezeggenschapraad maken het voor veel jongere werknemers moeilijk tot onmogelijk om mee te praten over het bedrijfsbeleid van hun werkgever. Jongerenorganisaties willen een herziening van de huidige regels voor de ondernemingsraad (or).

Jonge werknemers worden nu door de WOR, de Wet op de ondernemingsraden (>PW De Gids Vakbase) vaak uitgesloten om zichzelf verkiesbaar te stellen en ze mogen in het eerste halfjaar überhaupt niet stemmen, zeggen organisaties als CNV Jongeren, FNV Jong, VCP Young Professionals en AWVN Young HR. Voor jongeren die werken op tijdelijke basis betekent dat zij zo al direct worden uitgesloten.

De wet moet op de schop en er moet worden geïnvesteerd in het betrekken van jongeren bij medezeggenschap, vinden ze. ‘Jongeren willen wel degelijk hun stem laten horen’, stelt een woordvoerder van VCP Young Professionals dinsdag. ‘Ondernemingsraden moeten regelingen in overleg met het hele personeel kunnen vaststellen.’

TIP: Leer meer nieuws over medezeggenschap op ORinformatie.nl 

De jongerenorganisaties zien hierbij ook een belangrijke rol weggelegd voor de Sociaal-Economische Raad. Die zou, als aanjager van medezeggenschap het belang van ondernemingsraden bij jongeren meer onder de aandacht kunnen brengen en het onderwerp bespreekbaar kunnen maken in het Nederlandse polderoverleg. (ANP)

Reageer op dit artikel