nieuws

Dit zijn de belangrijkste arbeidsvoorwaarden

Instroom

Dit zijn de belangrijkste arbeidsvoorwaarden

Maar liefst 41 procent van de Nederlandse werknemers vindt ‘flexibele werktijden’ de belangrijkste arbeidsvoorwaarde, buiten het salaris uiteraard. Vorig jaar stond deze arbeidsvoorwaarde nog op de derde plek.

Vorig jaar stond de reiskostenvergoeding met 43 procent op de eerste plek en de pensioenregeling met 41 procent op de tweede plek. Flexibele werktijden is van de derde plek in 2014 dus opgeklommen naar nummer 1. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Intelligence Group, dat 21 criteria voorlegde aan bijna 6800 mensen.

Het bureau verdeelde de respondenten in vijf categorieën: man, vrouw, loondienst, student/scholier en werkloze. Ze kregen de vraag om maximaal 5 van de 21 arbeidsvoorwaarden te kiezen die zij belangrijk vinden in de keuze van een werkgever of nieuwe baan.

Top 9 arbeidsvoorwaarden

Zo ziet de ranking van de arbeidsvoorwaarden er in zijn totaliteit uit:

  1. Flexibele werktijden
  2. Reiskostenvergoeding
  3. Pensioenregeling
  4. Veel vrije tijd/vakantiedagen
  5. 13e maand,
  6. Mogelijkheid om thuis te werken
  7. Studie- en opleidingsbudget
  8. Onregelmatigheidstoeslag/ overwerkregeling
  9. Aandacht voor goede werkplekken en werkomstandigheden.

Mannen en vrouwen

Uiteraard zijn er wel verschillen in de ranking door de verschillende doelgroepen. Bij vrouwen en studenten/scholieren kwamen flexibele werktijden als belangrijkste voorwaarde uit de bus. Mannen daarentegen hechten meer waarde aan een pensioenregeling. Werklozen vinden een reiskostenvergoeding belangrijk.

De levensfase is uiteraard ook bepalend. “Voor arbeidspotentieel van 50 jaar en ouder is de pensioenregeling veruit de belangrijkste arbeidsvoorwaarde (49% noemt dit) waarop gelet wordt bij de keuze van een baan. Starters zijn daar aanzienlijk minder mee bezig. Slechts een kwart van hen vindt een goede pensioenregeling van belang. Dat is bijna de helft minder vergeleken met de 50-plussers. Het is voor hen nog een ver-van-mijn-bedshow. Een andere mogelijke verklaring is dat zij weinig vertrouwen meer hebben in het pensioenstelsel en er vanuit gaan dat er voor deze generatie geen pensioen meer zal zijn of  dat zij nu afdragen voor iets dat zij zelf niet meer gaan krijgen”, aldus de onderzoekers.

Een andere conclusie is dat de mannen voor geld gaan en vrouwen voor flexibel werken en de combinatie werk-privé’. “Mannen zijn meer gericht op financiële voorwaarden dan vrouwen: een goede pensioenregeling, een auto van de zaak, een bonusregeling en tekengeld zijn voor hen aanzienlijk relevanter bij de keuze van een baan, dan voor vrouwen. Vrouwen hechten meer waarde aan flexibele werktijden en thuis kunnen werken. Dit komt mogelijk voort uit de wens om werk en privé te combineren. Enerzijds gericht op de zorg voor kinderen en familie (mantelzorg). Anderzijds om een goede balans te houden tussen werk en ontspanning.”

Reageer op dit artikel