nieuws

‘Bonus geeft perverse prikkel’

Instroom

‘Bonus geeft perverse prikkel’

De helft van de commissarissen in ons land is het ermee eens: topbestuurders een bonus in het vooruitzicht stellen zorgt echt voor een perverse prikkel.

Dit blijkt uit het Nationaal Commissarissen Onderzoek 2015, een onderzoek naar variabele beloning voor topbestuurders.  Aan het onderzoek dat voor de negende keer werd gehouden, deden 387 commissarissen mee van onder andere beursgenoteerde ondernemingen, familiebedrijven en woningcorporaties. Het onderzoek is ook dit jaar weer uitgevoerd door prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers (Tilburg University/TIAS) en prof. dr. Auke de Bos RA (Erasmus Universiteit Rotterdam).

Kritisch over bonus

De meerderheid van de commissarissen vindt variabele beloningen best acceptabel. Maar ze zijn wel kritisch over het instrument:

  • 53 procent is het eens dat het perverse prikkels geeft (25 procent oneens).
  • 50 procent is het oneens dat het zorgt voor juiste prioriteitstelling (28 procent eens).
  • 48 procent is het eens dat het zorgt voor te eenzijdige focus op gedefinieerde doelen (25 procent
    oneens).
  • 42 procent is het eens dat het niet effectief is (33 procent oneens)

Volgens het onderzoek zijn grote verschillen zichtbaar tussen de private en publieke sector. “Commissarissen in de publieke sector zijn veel sceptischer over de variabele beloning, zowel voor wat betreft de mogelijke positieve effecten (als voor de negatieve effecten (“, stellen de onderzoekers. Als positieve effecten worden genoemd: stimuleren performance en de juiste prioriteitsstelling. Als negatieve punten noemen de commissarissen: perverse prikkels, niet-effectief en te eenzijdige focus.

Tip! Lees op HRbase het blog ‘Een bonus hoort erbij’ van Rolf Baarda.

Beloning commissarissen

Ook de beloning van de commissaris zelf komt in het onderzoek aan bod. De commissarissen zijn het gemiddeld meer eens (43 procent) dan oneens (24 procent) met de stelling dat om de kwaliteit van het intern toezicht te laten stijgen hun beloning omhoog moet.  De meerderheid (58 procent) vindt dat de vergoeding in relatie moet staan tot die van de bestuurders.  55 procent van de commissarissen is voorstander van een extra vergoeding als zij zich meer dan gemiddeld moeten inzetten, bijvoorbeeld omdat iets bijzonders speelt.

Reageer op dit artikel