nieuws

Onderzoek: soft skills in 2030 belangrijker dan feitenkennis

Instroom

Onderzoek: soft skills in 2030 belangrijker dan feitenkennis

70 procent van de professionals in de financiële sector verwacht dat ‘zachte kerncompetenties’ in 2030 belangrijker zijn dan feitenkennis. Onder deze soft skills vallen zaken als aanpassingsvermogen en overtuigingskracht.

Daarnaast neemt volgens 60 procent de werkgelegenheid in de sector (nog) verder af en verwacht 40 procent zelfs dat zijn of haar functie in 2030 niet meer bestaat. Om überhaupt in de financiële sector te kunnen blijven werken, is structurele bijscholing een randvoorwaarde, zo denkt 94 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van recruitmenter Hays naar de arbeidsmarkt van de toekomst in de financiële sector. Daarbij werd financiële professionals gevraagd naar hun verwachtingen voor de financiële sector in Nederland in 2030.

TIP: Lees ook hoe Big Data het werk van HR verandert.

Somber gestemd

Een ruime meerderheid van de financiële professionals in Nederland is somber gestemd over de toekomstige werkgelegenheid in hun sector. Maar liefst 63 procent denkt dat die snel afneemt. Werknemers op mbo-niveau zijn daarbij aanzienlijk minder optimistisch dan hun hoger opgeleide collega’s. Ruim 80 procent van de mbo’ers ziet de werkgelegenheid exponentieel dalen tussen nu en 2030, tegen 60 procent van de academisch opgeleiden.

Artificial Intelligence en Big Data

Er lijkt een verband te zijn tussen de verwachtingen met betrekking tot werkgelegenheid en de opkomst van Artificial Intelligence (AI) en Big Data.

Zo’n 70 procent van de huidige financiële professionals verwacht dat werken in de sector binnen nu en vijftien jaar steeds meer vraagt om zachte kerncompetenties en minder om feitenkennis. Artificial Intelligence en Big Data liggen dan naar verwachting aan de basis van ieder financieel advies en een nog groter deel van het werk is tegen die tijd geautomatiseerd.

Meer weten? Hier leest u 3 HR-tips uit Big Data.

Reageer op dit artikel