nieuws

Minder banen: vakbonden bezorgd

Instroom

Minder banen: vakbonden bezorgd

Het aantal banen voor werknemers slinkt en er is meer werk voor zelfstandigen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De vakbonden trekken aan de bel.

Voor het eerst in twee jaar tijd nam het aantal banen licht af: totaal 12.000. Daarvoor nam de werkgelegenheid zeven kwartalen op rij nog toe. Vooral in de zorg daalde het aantal banen. Positief is dat het aantal vacatures in het eerste kwartaal met bijna 8.000 afnam en het aantal werklozen met 24.000 daalde. De werkloosheid zakte van 6,7 naar 6,5 procent, zo blijkt uit de cijfers van het CBS.

Daling banen werknemers

Het CBS telt bij de berekening van het aantal banen in ons land de banen voor werknemers op bij de zogeheten zelfstandigenbanen. De daling van 12.000 is echter geheel toe te schrijven aan het aantal banen van werknemers. Die daalden met 13.000, terwijl het aantal banen van zelfstandigen met 1.000 steeg. Er zijn nu volgens het CBS ruim 2,1 miljoen zelfstandigenbanen, oftewel één op de vijf banen is een zelfstandigenbaan. “Het aantal zelfstandigen neemt al jarenlang toe, vooral vanwege de groei van het aantal zzp’ers dat eigen arbeid aanbiedt”, stelt het statistiekbureau. “De grootste beroepsgroepen onder zzp’ers die eigen arbeid aanbieden zijn kappers en schoonheidsspecialisten, bedrijfskundigen en software- of applicatieontwikkelaars. De meeste zzp’ers – bijna zes op de tien – zijn mannen.”

Vakbonden trekken aan de bel

De lichte daling van de werkgelegenheid baart vakbond FNV zorgen, aldus voorzitter Ton Heerts vrijdag in een reactie op de CBS-cijfers. “Juist nu de economie aantrekt zouden werkgevers hun mensen in tijdelijke dienstverbanden meer en meer echte banen moeten aanbieden. In plaats daarvan daalt het aantal werknemers en stijgt het aandeel van zelfstandigen.”

Lees ook: WWZ in mkb werkt averechts

Ook vakbond CNV maakt zich zorgen over deze trend. “Het aantal banen voor werknemers daalt, terwijl het aantal banen voor zelfstandigen toeneemt. Hoewel de economie nog steeds groeit, zien we ook de onzekerheid op de arbeidsmarkt aanhouden. Dat is een rem op de groei, want als mensen geen zekerheid hebben of ze volgende maand nog wel een baan hebben, dan geven ze geen geld uit. De wildgroei aan onzekere arbeid in de vorm van zzp en tijdelijke contracten moet daarom stoppen”, aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen. We moeten ons volgens Limmen vooral niet rijk rekenen met de economische groeicijfers. “Het is zorgelijk dat steeds meer mensen werken op basis van losse dienstverbanden of opdrachten met weinig zekerheid. Juist om ervoor te zorgen dat de economische groei door blijft gaan, is het nodig dat werk weer meer zekerheid gaat bieden. Jongeren, maar ook oudere herintreders moeten bij goed functioneren gewoon weer kunnen rekenen op een vast contract. Dat is goed voor de economie, want als je weet dat je volgende maand ook inkomen hebt, zul je sneller geld besteden.”

FNV-voorzitter Heerts trekt ook aan de bel over de “dramatisch langdurige” werkloosheid van ouderen. Het kabinet moet investeren in gerichte maatregelen en meer geld uittrekken voor begeleiding, zo vindt Heerts. “Ouderen worden ontslagen volgens het afspiegelingsbeginsel. Waarom zouden zij op die basis ook niet worden aangenomen?”

Tip! Alles weten over de flexibele arbeidsmarkt? Meld u nog snel aan voor het congres Flexibilisering op 24 mei.

Reageer op dit artikel