nieuws

Werknemer krijgt meer invloed op pensioen

Instroom

Werknemer krijgt meer invloed op pensioen

Werknemers krijgen meer invloed over hun pensioen. Een wetsvoorstel is aangenomen.

De Tweede Kamer ging vorige week akkoord met een wetsvoorstel dat werknemers meer te zeggen geeft over hun pensioen. Via de ondernemingsraad krijgen zij het recht om wel of niet akkoord te gaan met een wijziging in de pensioenregeling van de organisatie. Het wetsvoorstel was afkomstig van staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ook instemmingsrecht

Nu heeft de or bij een ondernemingspensioenfonds alleen instemmingsrecht wanneer de werkgever van plan is een pensioenregeling vast te stellen of in te trekken, maar niet als de werkgever de pensioenregeling wil wijzigen. Als er al afspraken zijn gemaakt in een cao over de pensioenen, dan heeft de or geen instemmingsrecht.

Arbeidsvoorwaarde pensioen

Het nieuwe instemmingsrecht van de or richt zich op de inhoud van de arbeidsvoorwaarde pensioen. De or heeft geen instemmingsrecht ten aanzien van de keuze van de pensioenuitvoerder, omdat de werkgever daarvoor verantwoordelijk is.

Daarop bestaat één uitzondering. De or heeft wel instemmingsrecht als het een buitenlandse pensioenuitvoerder betreft. Het overbrengen van een pensioenregeling naar een buitenlandse pensioenuitvoerder kan namelijk ook gevolgen hebben voor de arbeidsvoorwaarde pensioen.

Lees ook: Dit mag HR verwachten van de OR

 

Reageer op dit artikel