nieuws

‘Vrouwen, wees assertiever bij salarisonderhandelingen’

Instroom

Vrouwen zouden zich bij salaris- onderhandelingen assertiever moeten opstellen om zo de nog aanzienlijke salarisverschillen tussen henzelf en hun mannelijke collega’s te dichten.

Dit vindt althans 33 procent van de HR-managers, blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half onder 200 HR-managers.

Verschil in salaris mannen en vrouwen

Een van de meest besproken verschillen tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt is de salariskloof. Alhoewel het verschil in Nederland meevalt in vergelijking met landen als het Verenigd Koninkrijk (22 procent) en Duitsland (25 procent), ligt het toch nog op gemiddeld 5 procent (Loonwijzer, 2016).

De grootte van de kloof verschilt per sector. In de financiële sector is die bijvoorbeeld 11 procent.

Salariskloof dichten

Op de vraag welke maatregelen hun bedrijf momenteel neemt om de salariskloof tussen mannen en vrouwen te dichten, antwoordde 28 procent van de 200 HR-managers het invoeren van transparantie over salarissen. Salarisaudits voeren wordt door 25 procent genoemd. Deze maatregel wordt bovendien gezien als de belangrijkste toekomstige maatregel die bedrijven zouden moeten instellen.

Tip! Heeft u als HR-medewerker weleens te maken met medewerkers met schulden? Op PW de Gids leest u vijf adviezen van het Nibud hoe u hiermee kunt omgaan.

Competitieve salarissen

Opvallend is dat 10 procent van de HR-managers aangeeft te vinden dat er geen enkele maatregel moet worden genomen. Voor bedrijven is het daarom belangrijk competitieve salarissen te bieden in de desbetreffende sector.

Thomas Traxler, Division Director bij Robert Half: ‘Om de kloof tussen mannen en vrouwen te dichten is een salarisaudit een goede beginstap. Verder is het voor bedrijven in een competitieve markt verstandig om zich ervan bewust te zijn dat loonsverhoging op basis van individuele prestaties het verschil kan maken om hun beste medewerkers aan het bedrijf te binden, en nog belangrijker, te behouden.’

Economisch zelfstandig

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker, ook verantwoordelijk voor Emancipatie, schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat de verschillen in salaris tussen mannen en vrouwen wel kleiner worden. En hoewel dit in 2014 in het bedrijfsleven toch nog 20 procent was en bij de overheid 13 procent, neemt het aantal economisch zelfstandige vrouwen in ons land hierdoor toe.

Tip: het boek ‘Beloningsmanagement’ biedt u inzicht in de veelheid aan (functiewaarderings- en belonings)systemen die er zijn ontwikkeld. Belonen en waardering krijgen, zijn immers van groot belang voor medewerkers.

Reageer op dit artikel