nieuws

6 tips voor recruiters

Instroom

Wie talentvolle medewerkers wil werven, moet weten wat kandidaten belangrijk vinden in het recruitmentproces. LinkedIn vroeg het aan voor hun 6.500 professionals en 7.700 recente baanwisselaars.

6 tips voor recruiters

Elk jaar onderzoekt LinkedIn wat er inside the mind of today’s candidate schuilgaat en distilleert daar tips voor rcruiters uit. Uit het onderzoek blijkt dat  90 procent van de professionals open staat voor nieuwe carrièrekansen. Twee derde (63%) voelt zich gevleid op het moment dat een recruiter contact opneemt.

Duur van sollicitatieproces

Gemiddeld duurt een sollicitatieproces twee tot drie maanden, waarbij sollicitanten gemiddeld drie gesprekken hebben. Over het algemeen hebben sollicitanten geen problemen met dit tempo.

Feedback gewenst

Vier op de tien wil wel graag een snelle follow up of een update na ieder gesprek. 36 procent wil graag feedback krijgen over hoe het gesprek is gegaan.

6 tips voor recruiters

LinkedIn heeft de 6 belangrijkste tips uit de onderzoeksresultaten op een rij gezet:

 1. Zorg dat je zichtbaar en vindbaar bent
  Talent neemt de tijd om zich te oriënteren op een baan, werkgever en potentiële
  collega’s. Voordat zij de stap zetten om te daadwerkelijk te solliciteren zijn er 1 tot 2 maanden voorbij. Oriënteren doen zij hoofdzakelijk via de website van het desbetreffende bedrijf (53%), LinkedIn (38%) en via zoekmachines (35%).
  Volgt er een sollicitatiegesprek, dan verdiept talent zich verder. 65 procent zorgt dat zij de website kennen. De website is dus de voornaamste informatiebron voor talent. Deze op orde hebben is essentieel voor een goede eerste indruk. Zorg ervoor dat deze up to date is en dat de bedrijfscultuur goed weerspiegelt. Bijvoorbeeld doordat werknemers zelf aan het woord zijn. Niets is eerlijker en representatiever dan dat.
 2. Salaris is weer een belangrijkere trigger
  Money makes the world go round – en dat geldt ook in het aantrekken van nieuw talent. Bijna de helft (45%) geeft aan dat dat voor hen een reden is om van baan te switchen. Daarnaast blijkt talent gevoelig voor een betere match met vaardigheden en interesses (37%) en voor doorgroeimogelijkheden (37%). Ook de kans op meer uitdaging in een nieuwe functie is een belangrijke reden om niet te blijven waar ze zitten (36%).
 3. Zorg dat het om hen draait
  Hoewel bijna alle professionals aangeven wel open te staan voor benadering, zijn ze niet allemaal direct enthousiast bij een benadering. De intenties van een recruiter moeten oprecht zijn en een goede voorbereiding is de sleutel. Spreek iemand direct aan. Bijvoorbeeld: ‘Je hebt de expertise om ons team te leiden, en dat blijkt uit….’. En niet: ‘Ik heb een baan beschikbaar die het volgende inhoudt…’
  Erica van Ommen, partner bij Women-at-Work: “De intenties vanuit een recruiter moeten niet overkomen als een kunstje en dit onderscheidt dus ook direct goede recruiters. Zij bereiden zich goed voor, hebben de juiste antennes uitstaan en maken met gepast enthousiasme contact.”
 4. Personaliseer het contact met details
  Dit lijkt makkelijker dan het is. Spreek kandidaten aan op details die je gevonden hebt binnen hun LinkedIn-profiel, maar ook daarbuiten. Zo weten zij dat je moeite hebt gedaan gedegen onderzoek te doen en oprechte interesse toont in wie je voor hebt en wat diegene doet. Door een algemene mail prikt talent zo heen. Het gaat om aandacht.
 5. Geef een goed beeld van de desbetreffende functie
  Wees duidelijk over waarom je iemand benadert en welke vaardigheden daarbij passen. Geef aan wat je precies in diegene ziet en waarom deze functie een mooie kans is.
  Erica van Ommen tipt: “Zorg dat ieder bericht maatwerk is en voorkom knip en plakwerk. Wanneer je je aandacht verliest zal je dat direct terugzien in de conversie.”
 6. Zorg voor een menselijke benadering
  Schrijf zoals je spreekt, zonder moeilijk jargon en formaliteiten. Wees enthousiast en vooral jezelf. Lees bijvoorbeeld eens je bericht hardop voor om te checken hoe dat ‘klinkt’.
  Erica van Ommen: “Een bevlogen recruiter doet dit uit zichzelf. En stelt ook verrassende vragen tijdens een eerste telefoongesprek. Dus niet iemand ‘in een functie’ praten, maar het belang van de kandidaat en zijn of haar carrière voorop zetten. Zo neem je je vak als recruiter serieus én word je zelf ook serieus genomen.”

Gerelateerde content:
Bekijk het gratis webinar over de toekomst van recruitment
Recruitment 3.0: Augmented Reality escape room
Recruitment in tijden van schaarste
Recruiter minder bevooroordeeld door kunstmatige intelligentie

Vond u dit artikel interessant? Mis niets en maak nu een gratis PW. profiel aan! De voordelen:

 • Het laatste nieuws, actualiteiten en achtergronden
 • Need to know juridische informatie
 • Door gerenommeerde auteurs geschreven
 • Voor HR-professionals die meer willen weten

Profiel aanmaken >

Reageer op dit artikel