nieuws

Grote tekorten op de arbeidsmarkt verwacht tot 2022

Instroom

Tot in ieder geval 2022 worden grote tekorten op de arbeidsmarkt verwacht. De werkgelegenheid groeit en daarnaast moet onder andere pensionering van grote groepen medewerkers worden opgevangen. Vooral aan technici en zorgpersoneel is gebrek.

Grote tekorten op de arbeidsmarkt verwacht tot 2022

Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) heeft haar voorspellingen ten aanzien van de arbeidsmarkt naar opleiding en beroep geactualiseerd. Er worden nu voorspellingen gedaan tot 2022. Het overall beeld: de komende jaren zullen er grote tekorten op de arbeidsmarkt ontstaan. Er moeten namelijk ruim een half miljoen extra banen worden gevuld tot 2020, naast de zeer omvangrijke vervangingsvraag.

Half miljoen banen erbij

De economie blijft groeien de komende jaren. Dit zorgt voor extra werk. Het ROA voorziet een werkgelegenheidsgroei (uitbreidingsvraag) van gemiddeld 1% per jaar tot 2022. Dit komt neer op 520.000 werkenden over zes jaar.

Groeisectoren

De groei van de werkgelegenheid concentreert zich vooral in de zorgsector, de groothandel, de specialistische zakelijke dienstverlening en de bouw.

Ruim 2 miljoen baanopeningen

De uitbreidingsvraag en de behoefte aan vervanging bepalen samen de baanopeningen die naar verwachting zullen ontstaan tot 2022. Het ROA verwacht 2,1 miljoen baanopeningen de komende zes jaar, waarvan bijna driekwart (1,5 miljoen) door vervangingsvraag als gevolg van wisselingen van beroep, tijdelijke uitstroom en pensionering.

Steeds hoger opgeleid

De komende zes jaar zullen er ruim 1,6 miljoen werkenden toetreden tot de arbeidsmarkt, veelal recent gediplomeerden. De kwaliteit van de instroom blijft verder toenemen vanwege een stijgende instroom van afgestudeerden uit hbo- en wo-richtingen in vergelijking met mbo-richtingen. Het aantal afgestudeerden met MBO 2/3 niveau neemt af. Studenten studeren langer door.

Knelpunten op de arbeidsmarkt

De komende jaren zullen er grote tekorten zijn aan technici. Er studeren weliswaar grote aantallen technici af. Echter, het zijn er niet voldoende om alle vacatures te vervullen. Dat komt mede doordat technici steeds vaker werkzaam zijn in niet-technische beroepen. Ook voor de ICT-beroepen worden er knelpunten verwacht, vooral voor software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten.

De groei van de werkgelegenheid in de zorg zorgt ervoor dat ook daar knelpunten ervaren worden. Dat betreft niet alleen ‘handjes aan het bed’. Er is vooral een gebrek aan HBO en WO-opgeleiden.

Door automatisering worden nauwelijks knelpunten voorzien voor commerciële, bedrijfseconomische en administratieve beroepen.

Gerelateerde content:
Mismatch op de arbeidsmarkt: werkgevers aan zet
Arbeidsmobiliteit: het complete overzicht van de mogelijkheden

Vond u dit artikel interessant? Mis niets en maak nu een gratis PW. profiel aan! De voordelen:

  • Het laatste nieuws, actualiteiten en achtergronden
  • Need to know juridische informatie
  • Door gerenommeerde auteurs geschreven
  • Voor HR-professionals die meer willen weten

Profiel aanmaken >

Reageer op dit artikel