nieuws

Pensioen wordt steeds complexer

Instroom

Pensioen wordt steeds complexer

Pensioen is en blijft een ingewikkeld onderwerp. Pensioendeskundige Corey Dekkers vertelt over de stand van zaken en de mogelijke wettelijke wijzigingen in het pensioen.

Het is moeilijk om pensioen in begrijpelijke taal uit te leggen, erkent pensioendeskundige Corey Dekkers, een van de sprekers tijdens de HR Actualiteitendag. Eventuele wijzigingen in het pensioen zullen daar waarschijnlijk geen verandering in brengen. Dekkers: “Blijkbaar is pensioen te complex om er goed over te kunnen communiceren.”

Wijzigingen in het pensioen

Dekkers praatte tijdens de HR Actualiteitendag HR-professionals bij over de laatste stand van zaken en de wettelijke wijzigingen op het gebied van pensioen. Een van de mogelijke veranderingen waar naar wordt gekeken is het afschaffen van de verplichtstelling van het bedrijfstakpensioen. Dekkers: “Als deze individualisering van het pensioen doorgaat, krijgt de werknemer meer keuzevrijheid. Meer keuze betekent meer complexiteit.”

Mooie rol voor HR

Voor HR is er dus nog een heel mooie rol weggelegd in het begrijpelijk maken van deze complexe materie, voorspelt Dekkers. “Als ik een medewerker in dienst neem, moet ik hem kunnen uitleggen hoe het is geregeld bij bijvoorbeeld overlijden of arbeidsongeschiktheid.”

Arbeidsvoorwaarde met een stevig prijskaartje

Betekent dat dat HR-professionals pensioendeskundigen moeten worden? Dat nou ook weer niet, zegt Dekker. Maar je moet er wel over mee kunnen praten. “Er hangt een stevig prijskaartje aan voor de werkgever. Het is belangrijk om wat te weten over deze arbeidsvoorwaarde: kunnen de kosten omlaag? Kunnen er betere regelingen worden gemaakt?”

Kijk hieronder naar een kort interview met Corey Dekkers voor de belangrijkste punten uit zijn presentatie tijdens de HR Actualiteitendag.

Reageer op dit artikel