nieuws

Uitbreiding van het ouderschapsverlof kan ook zonder wet

Instroom

Uitbreiding van het ouderschapsverlof kan ook zonder wet

De regering wil het ouderschapsverlof voor de partners van moeders verruimen. Sommige bedrijven willen daar niet op wachten of vinden de aangekondigde verruiming niet ver genoeg gaan. Gezondheidszorgbedrijf Janssen is zo’n werkgever die aanmerkelijk guller is dan de wet voorschrijft.

Sinds 1 januari 2018 kan iedere Janssen medewerker gebruik maken van een forse uitbreiding van het ouderschapsverlof. Het zwangerschapsverlof is uitgebreid van zestien naar twintig weken. Partners gaan er nog meer op vooruit, de wettelijke twee dagen zijn uitgebreid naar acht weken.

Afspraken regeerakkoord

Janssen gaat met deze regeling veel verder dan de afspraken uit het regeerakkoord, vormgegeven in de onlangs gepresenteerde Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG). Hierin wordt voorgesteld om het partnerverlof vanaf 2019 uit te breiden van twee naar vijf dagen en vanaf juli 2020 uit te breiden met vijf weken tegen 70 procent van het salaris.

De nieuwe regeling van Janssen gaat een stap verder, namelijk acht weken met volledig behoud van salaris. Deze acht weken kunnen verspreid worden opgenomen gedurende het eerste jaar na geboorte of adoptie van een kind. Dit geeft aankomende ouders ruimte voor een moderne rolverdeling binnen gezinnen. Niet alleen draagt dit positief bij aan de ontwikkeling van het kind, het stimuleert ook gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor beide ouders. Met deze uitbreiding van het ouderschapsverlof wil Janssen naar eigen zeggen laten zien dat het bedrijf veel waarde hecht aan de invulling van het moderne gezinsleven.

Uitbreiding van het ouderschapsverlof

De uitbreiding van de ouderschapsverlofregeling is wereldwijd doorgevoerd bij alle onderdelen van Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen. In Nederland werken er ruim 2400 mensen voor Johnson & Johnson, waarvan ruim 2100 voor de diverse onderdelen van Janssen.

“Met deze regeling zetten we een nieuwe stap in ons diversiteitsbeleid. Door de betere verdeling van de zorg voor een kind, worden de carrièrekansen van vrouwen vergroot. Daarnaast is het opbouwen van een band met beide ouders van groot belang voor de ontwikkeling van het kind. We kunnen daarom alleen maar trots zijn dat Johnson & Johnson hierin investeert”, aldus Henri van Drunen, general manager van Janssen Biologics in Leiden.

Reageer op dit artikel