nieuws

Het einde van het cv

Instroom

Het cv is dood. Dat zegt Paul D’Arcy, senior vice-president van vacaturesite Indeed. Hoewel deze gedachte niet nieuw is, is het cv nog steeds het belangrijkste middel voor werkgevers om sollicitanten te beoordelen. Volgens D’Arcy moeten werkgevers zoveel mogelijk objectieve data van kandidaten verzamelen om een goede beoordeling te maken.

Het einde van het cv

Volgens D’Arcy zitten cv’s vol fouten. Daarnaast is het voor recruiters erg moeilijk om op basis van een cv te beslissen welke kandidaat het meest geschikt is voor een bepaalde functie. “Cv’s zouden moeten worden vervangen door data die reflecteert wat een persoon echt te bieden heeft voor een werkgever”, zegt D’Arcy.

Medewerkers zijn succesfactor

Om succesvol te zijn is het voor bedrijven essentieel dat ze de juiste mensen op de juiste plek hebben. De kosten zijn erg hoog als een persoon wordt aangenomen die al snel niet de beste kandidaat blijkt te zijn. Het recruitmentproces is bij veel bedrijven echter ondermaats, waardoor ze veel mensen in dienst hebben die niet op hun plek zitten. Omdat het cv nog steeds als belangrijke indicator wordt gebruikt om kandidaten wel of niet uit te nodigen, gaat het al aan het begin van het proces mis. De verkeerde mensen komen op gesprek. Daarnaast nemen recruiters vaak mensen aan op gevoel en niet op basis van objectieve maatstaven.

Het recruitmentproces is bij veel bedrijven ondermaats, waardoor ze veel mensen in dienst hebben die niet op hun plek zitten

Oordeel binnen zes seconden

Uit onderzoek van Indeed blijkt dat een recruiter er gemiddeld zes seconden over doet om te beslissen of hij geïnteresseerd is in een kandidaat. “Het probleem is dat ze dit snelle oordeel vaak onbewust maken op basis van vooroordelen, zoals op basis van de naam en het adres van de kandidaat en de namen van vorige werkgevers”, zegt D’Arcy. Als daar iets tussen zit wat niet past in hun beeld van de ideale kandidaat, serveren ze hem of haar af. “Overbodig om te zeggen dat dit heel slechte indicatoren zijn om deze beslissing op de baseren.”

Bijkomend effect van deze methode is dat er sprake kan zijn van discriminatie. Uit datzelfde onderzoek van Indeed blijkt dat ongeveer een kwart van de werkzoekenden in Nederland aangeeft dat zij, of iemand die ze kennen, te maken heeft gehad met discriminatie of vooroordelen tijdens de sollicitatieprocedure.

Datagedreven beoordeling

D’Arcy pleit daarom voor een datagedreven recruitmentproces. “Dat kan bijvoorbeeld met een online assessment waarbij de vaardigheden van een kandidaat worden gemeten. Hoe meer relevante data je verzamelt over iemands vaardigheden en persoonlijkheid, hoe beter je je kunt focussen op de kandidaat die het beste past bij de functie en de organisatie.” Onderzoek toont aan dat sommige elementen van op vaardigheden gebaseerde assessments het succes van iemand in een bepaalde baan aardig accuraat kunnen voorspellen.

Leestip!

Leestip!

Cv onderdeel van groter profiel

Betekent dit dat het cv helemaal zal verdwijnen? D’Arcy denkt van niet: het cv zal onderdeel worden van een veel groter profiel, een portfolio van data en inzichten in iemands vaardigheden en persoonlijkheid. Zo’n profiel geeft veel meer mensen een kans om te laten zien dat ze geschikt zijn voor een bepaalde functie. “Ook als ze net van school komen, herintreden, of een carrièreswitch overwegen en normaal gesproken geen of relatief weinig kans maken op een bepaalde baan omdat ze geen relevante ervaring hebben.”

Reageer op dit artikel