nieuws

Vluchtelingen op de werkvloer: is de drempel voor HR te hoog?

Instroom

Vluchtelingen op de werkvloer: is de drempel voor HR te hoog?

“De jonge vluchteling heeft vaak een plusje ten opzichte van zijn Nederlandse leeftijdsgenoot.” Dit zegt Mardjan Seighali, directeur van vluchtelingenorganisatie UAF. Waarom HR de deur wagenwijd open moet zetten voor jonge, hoogopgeleide vluchtelingen.

Niet alle hoogopgeleide jongeren plukken de vruchten van de krapte op de arbeidsmarkt. Voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning, hoe hoog ze ook zijn opgeleid, blijft het lastig om een baan te vinden. Van de statushouders die in 2015 een verblijfsvergunning kregen, had slechts vier procent anderhalf jaar later een betaalde baan, blijkt uit cijfers van het CBS.

Inclusief HR

Er wordt dan wel veel gesproken over een inclusief HR-beleid, in de praktijk blijkt de drempel nog erg hoog om vluchtelingen aan te nemen. Dit merkt ook Mardjan Seighali, directeur van UAF, een stichting die vluchtelingen begeleidt bij hun studie in Nederland en hoger opgeleide vluchtelingen helpt bij het vinden van een baan. “Ik ben de persoon niet voor een opgeheven vingertje, maar je kunt toch wel degelijk spreken van koudwatervrees. De intentie is er zeker bij HR om vluchtelingen aan te nemen. Het vraagt alleen lef en leiderschap van HR én de organisatie om ermee te starten. Het is eenvoudiger om het niet te doen, daar komt het eigenlijk op neer. Want als je voor inclusie gaat, dan moet je er ook echt voor gaan. Dat betekent dat je extra stappen moet zetten. Doe je dat niet, dan loopt het uit op een teleurstelling.”

‘Vluchtelingen aannemen vraagt lef’

vluchtelingen aannemen

Lees hier het volledige interview met Mardjan Seighali.

De voordelen

Dat het voor een organisatie heel waardevol is om vluchtelingen aan werk te helpen, lijdt voor Seighali geen twijfel. “Ze zijn buitengewoon enthousiast, ondernemend, denken out of te box en houden je scherp. Het levert een bedrijf vaak totaal nieuwe inzichten op. Vluchtelingen zijn daarnaast meertalig, dus dat kan ook waardevol zijn voor de organisatie. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat teams met een diverse samenstelling aantoonbaar innovatiever zijn.”

Er zijn nog veel meer redenen te bedenken waarom je als HR de deur wagenwijd open moet zetten voor vluchtelingen. De jonge vluchteling heeft vaak een plusje ten opzichte van zijn Nederlandse leeftijdsgenoot, zegt Seighali. Tot die conclusie kwam ook Frans Rutten, managing director van de Brightstone Group, een adviesbureau op het gebied van risk, finance, audit en compliance. “De jonge vluchteling heeft niet alleen een MSc of Phd op zak, maar bezit ook veel doorzettingsvermogen en heeft een volwassen karakter.”

Vluchteling opleiden tot buschauffeur

Een ander succesverhaal is het project van Consolid, opleider en detacheerder in de vervoers- en beveiligingssector, samen met de gemeente Arnhem en vervoersbedrijf Connexxion. Syrische statushouders worden hier opgeleid tot buschauffeur. Het busbedrijf kampte met een tekort aan chauffeurs en de jonge, veelal hoogopgeleide vluchtelingen kregen zo meer kans op een betaalde baan. Eerder behoorde een rijopleiding echter niet tot de mogelijkheden, omdat je het theorie-examen van het CBR alleen in het Nederlands mocht doen. Sinds vorig jaar mag daar een tolk bij zijn.Vluchtelingen aannemen

De gemeente Arnhem wist al snel vijftig enthousiaste Syrische statushouders te interesseren voor dit initiatief. Lees hier het volledige artikel.

Reageer op dit artikel