nieuws

Extreem weinig cao’s door harde looneisen en zuinige werkgevers

Instroom

Vakbonden zien ruimte voor loonsverhogingen en zijn niet te beroerd om die eis in te brengen aan de onderhandelingstafel. Werkgevers houden de hand liever op de knip. Het resultaat? Extra lange onderhandelingen en extreem weinig cao’s die worden afgesloten.

Extreem weinig cao’s door harde looneisen en zuinige werkgevers

In maart zijn slechts tien nieuwe cao’s afgesloten. In andere jaren ligt het aantal maart-akkoorden meestal boven de 30. Dat meldt de AWVN in het cao-maandbericht over maart. De werkgeversvereniging is betrokken bij het merendeel van alle ongeveer 800 Nederlandse cao’s en bij een belangrijk deel van de arbeidsvoorwaarden­regelingen in Nederland.

Lees ook: Werkgeverslasten omhoog in 2019 

Kloof tussen looneis en bod

Volgens de AWVN worden er zo weinig cao’s afgesloten doordat er een grote kloof bestaat tussen de looneis van vakbonden en het bod dat door bedrijven en bedrijfstakken op tafel wordt gelegd. Vooral FNV krijgt de zwarte piet toegespeeld, dankzij de eis van 5 procent loonsverhoging.

De gemiddelde afgesproken loonstijging bedroeg in maart 2,69 procent. Dat is iets lager dan de maandgemiddelden in februari en januari. Desondanks is er volgens de AWVN sprake van een opwaartse trend in loonafspraken die al ruim anderhalf jaar gaande is.

Verhoging minimumloon

Volgens de FNV zijn werkgevers veel te zuinig met hun arbeidsvoorwaarden. De vakbond pleit voor een forse verhoging van het minimumloon. Nu is dat 9,30 euro. De FNV noemt dat niet meer van deze tijd en wil dat mensen voortaan minimaal 14 euro per uur verdienen.

Lees ook: Opdrachtnemers hebben voortaan recht op minimumloon

Onlangs bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat een op de twintig mensen in Nederland het moet doen met het minimumloon. Dat aantal neemt toe. Op maandbasis is het minimumloon 1615,80 euro bruto.

Leefbaar loon

“Met een forse stijging van het minimumloon krijgen mensen eindelijk waar ze recht op hebben: een leefbaar loon. De ongelijkheid in Nederland is groot en wordt alsmaar groter”, zegt FNV-campagneleider Cihan Ugural.

Dramatische gevolgen

VNO-NCW en MKB-Nederland voorzien dramatische gevolgen van een verhoging van het minimumloon. Zij voorspellen dat werkgevers meer zullen gaan inzetten op robotisering en automatisering en  dat dit juist banen kost bij kwetsbare groepen.

Lees ook: Robots gaan werk van ons overnemen – maar is dat erg?

Lastenverlaging

Volgens de werkgeversverenigingen heeft het Centraal Planbureau (CPB) onderzocht dat een vijf euro hoger minimumloon 45 duizend banen kost. Ook zouden de lasten voor alle Nederlanders verder stijgen omdat de uitkeringen gekoppeld zijn aan het minimumloon.

“Als het doel van de FNV is om de koopkracht te verbeteren dan zijn er veel slimmere instrumenten, namelijk lastenverlaging”, aldus de werkgevers. Ze wijzen erop dat de lasten per werkende Nederlander zo’n 3000 euro per jaar hoger zijn dan voor de crisis.

Reageer op dit artikel