nieuws

Opkomst keuzebudget verdringt traditionele vakantiegeld

Instroom

Liever extra vakantiedagen kopen dan in één klap al je vakantiegeld krijgen. Steeds meer organisaties bieden hun personeel het individueel keuzebudget aan. Is dit het einde van het traditionele vakantiegeldmoment in mei?

Opkomst keuzebudget verdringt traditionele vakantiegeld

Voor zowel werknemers als werkgevers heeft het individueel keuzebudget voordelen. Werknemers kunnen, nu ze het budget bijvoorbeeld per maand laten uitkeren, er dingen mee doen waar ze meer behoefte aan hebben. Van extra vrije dagen tot bedrijfsfitness. Voor werkgevers betekent het keuzebudget minder regels en met behulp van een goed e-HRM-systeem ook minder administratie. Niet voor niets is het in steeds meer cao’s terug te vinden.

Traditionele vakantiegeld

Door de opkomst van dit keuzebudget boet de ‘traditionele’ vakantiegelduitkering in mei aan populariteit in, concludeert HR- en salarisdienstverlener ADP na een onderzoek naar het vakantiegeld. “De werknemer kan min of meer vrij over dit budget beschikken en bijvoorbeeld in augustus een bedrag uit laten betalen voor een vakantie of het belastingvrij opnemen in verband met de kosten van een studie,” legt Dik van Leeuwerden, product owner wet- & regelgeving bij ADP uit.

Lees ook: Individueel keuzebudget kan nadelig uitpakken

Hoger belastingtarief

Uit het onderzoek van ADP blijkt verder dat het traditionele vakantiegeld dit jaar lager uitvalt. Een groot deel van de werknemers in Nederland ontvangt eind deze maand netto minder vakantiegeld dan vorig jaar. Terwijl vrijwel alle werkende Nederlanders profiteren van lagere belastingen op loon, staat daar een hoger belastingtarief op het vakantiegeld tegenover voor inkomens vanaf 34.000 euro per jaar.

Dat komt door de versnelde afbouw van de arbeidskorting, een voordeel op de belasting voor werkenden, aldus Van Leeuwerden. “Naarmate je meer verdient, heb je volgens de wet ook minder recht op belastingkorting.”

Lees ook: Keuzebudget: waar moet u op letten?

Hogere inkomens krijgen minder vakantiegeld

Met name de hogere inkomens zullen dus minder vakantiegeld ontvangen. Werknemers met een minimumloon houden dit jaar 35 euro meer vakantiegeld over. Mensen met een een modaal salaris moeten netto 3 euro inleveren en bij een inkomen van anderhalf keer modaal is dat 5 euro. Echter wie tussen de 68.500 en 98.000 euro per jaar verdient, ziet de de belasting over het vakantiegeld stijgen naar 57,75 procent.

Een werknemer die twee keer modaal verdient, betaalt dit jaar 117 euro meer belasting over zijn vakantiegeld. Bij 2,5 keer modaal levert een werknemer netto 147 euro vakantiegeld in. Bij een loon vanaf 97.700 euro heb je helemaal geen recht meer op deze korting.

Dan is dat individueel keuzebudget misschien helemaal geen slecht alternatief.

Reageer op dit artikel