nieuws

Vakbonden vragen minimumtarief zzp en 5% loonsverhoging

Instroom

De vakbonden CNV en FNV hebben in de aanloop naar de presentatie van de begrotingsstukken vandaag hun eisen op tafel gelegd. CNV wil een minimumtarief van 25 euro per uur voor zzp’ers, FNV eist in de cao-onderhandelingen 5% loonsverhoging.

Vakbonden vragen minimumtarief zzp en 5% loonsverhoging

De zelfstandigenaftrek, een belastingvoordeel voor zzp’ers, moet volledig worden afgeschaft. In plaats daarvan moet het kabinet een minimumtarief van 25 euro per uur voor zelfstandigen invoeren. Dat bepleit vakbond CNV naar aanleiding van al bekend geworden Prinsjesdagplannen.

Geen belasting

Met de aftrek hoeven zelfstandigen over de eerste 7280 euro die ze verdienen geen belasting te betalen. De regering wil dit voordeel de komende tien jaar terugbrengen tot 5000 euro, om zo fiscale verschillen tussen zzp’ers en werknemers in vaste dienst kleiner te maken.

Volgens CNV leidt de zelfstandigenaftrek tot ‘perverse prikkels’, omdat zzp’ers werknemers weg zouden concurreren. ‘De winst van de zelfstandigenaftrek komt dus in de praktijk bij de bedrijven terecht in de vorm van goedkope arbeid’, stelt de vakbond. Zzp’ers zijn voor het opbouwen van een pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat de aftrekregeling mogelijk moet maken, volgens CNV veel meer gebaat bij een minimumtarief.

Lees ook: Koolmees sleutelt verder aan DBA: 16 euro per uur voor zzp’er

Cao-onderhandelingen

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Vakbond FNV zet volgend jaar in op een loonsverhoging van 5 procent bij cao-onderhandelingen. Dat is gelijk aan de eis die voor dit jaar op tafel was gelegd, dat was toen de hoogste looneis in meer dan dertig jaar.

Lees ookAlles wat HR moet weten over Prinsjesdag

FNV stelt ook dat binnen drie jaar iedereen minimaal 14 euro per uur moet verdienen. Ook moet een vaste baan weer de norm zijn. De looneis is de basiseis waarmee FNV begint aan onderhandelingen voor een nieuwe cao. Doorgaans vallen de uiteindelijk afgesproken loonsverhogingen lager uit.

Volgens de vakbond is de economische groei meer terechtgekomen bij bedrijven en aandeelhouders dan bij werknemers. De kloof tussen slecht betaald flexibel werk en goed betaalde banen is daardoor vergroot.

Lees ook: ING stelt werkgeluk centraal in nieuwe cao

Ook politieke keuzes hebben volgens FNV de positie van werknemers verzwakt. Het kabinet moet dan ook ‘verdere stappen nemen’ om onzeker werk aan banden te leggen en het bedrijfsleven dwingen om te investeren in zijn werknemers. Ook moet het kabinet het goede voorbeeld geven door veel meer te investeren in leraren, jeugdzorg, agenten en werknemers bij de publieke omroepen.

Reactie AWVN

Werkgeversvereniging AWVN zegt in een reactie dat werkgevers volop moeten inzetten op hogere productiviteit. Dat zou de ruimte voor loonsverhogingen vergroten. De koepelorganisatie is van mening dat cao’s maatwerk zijn, en dat een algemene looneis niet meer van deze tijd is.

Volgens AWVN is de gemiddelde loonstijging in het lopende cao-seizoen overigens 3 procent. Dat is zonder incidentele loonstijgingen zoals indeling in een andere schaal of overstap naar een andere baan.

Lees ook deze bijdrage van de AWVN: Een leven lang ontwikkelen: mens én organisatie in beweging krijgen

Mis geen HR-nieuws. Registreer je nu bij PW.

De voordelen:

  • Gratis exclusieve content
  • Het laatste nieuws, actualiteiten en achtergronden
  • Need to know juridische informatie
  • Door gerenommeerde auteurs geschreven
  • Voor HR-professionals die meer willen weten

Profiel aanmaken >

Reageer op dit artikel