nieuws

Koopkracht stijgt met gemiddeld 2,1 procent

Instroom

Mensen hebben volgend jaar gemiddeld 2,1 procent meer te besteden. Dat blijkt uit de beleidsstukken 2020 van het kabinet die op Prinsjesdag werden gepresenteerd.

Koopkracht stijgt met gemiddeld 2,1 procent

De koopkracht zal stijgen door de belastingmaatregelen van het kabinet, maar ook door loonstijgingen. Gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden gaan er echter minder op vooruit, gemiddeld met 1,2 procent. Uitschieters naar boven zijn modale alleenverdieners met kinderen (plus 4,8 procent) en tweeverdieners (modaal en een half modaal) met kinderen (4,4 procent meer). De groepen die met de laagste koopkrachtstijgingen rekening moeten houden zijn AOW’ers met 30.000 euro aanvullend pensioen (0,5 procent) en alleenstaande ouders met een minimumloon (0,6 procent).

Lees ook: Troonrede: ‘Zorgen dat mensen gezond en werkend pensioen halen’

Actualiteitendag HR

Actualiteitendag HR

Tweeschijvenstelsel verhoogt koopkracht

Tot de maatregelen van het kabinet behoren de geleidelijke overgang naar een zogenoemd tweeschijvenstelsel in de inkomstenbelasting (met dus twee heffingen tot een bepaald inkomen), de verhoging van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting.

Lees ook: Vakbonden vragen minimumtarief zzp en 5% loonsverhoging

Lastenverlichting

Met 2,5 miljard euro aan lastenverlichting voor huishoudens wil het kabinet werken aantrekkelijker maken en ervoor zorgen dat mensen meer overhouden van wat er binnenkomt, zo laat minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten.

Of iemand er in koopkracht op vooruit gaat of niet, hangt uiteindelijk meer af van veranderingen in zijn of haar persoonlijke situatie en van de ontwikkelingen van de economie, zo benadrukt het kabinet.

Lees ook: Reacties op Troonrede: ‘Kabinet moet meer doen voor werkenden’

Beperkte groei lonen

De lonen zullen in 2020 2,5 procent stijgen maar blijven volgens het kabinet toch achter bij de groei van de productiviteit. Dat komt deels doordat de loonkosten voor werkgevers zijn toegenomen, maar ook omdat de brutolonen bij bedrijven zelf sinds de crisis nauwelijks groeien. Waar ruimte voor hogere lonen is, is het dan ook goed dat deze wordt gebruikt voor hogere loonstijgingen. Daarnaast zijn de lasten voor huishoudens sinds de crisis gestegen, maar neemt het kabinet dus maatregelen om deze te verlichten.

Lees ookAlles wat HR moet weten over Prinsjesdag

Mis geen HR-nieuws. Registreer je nu bij PW.

De voordelen:

  • Gratis exclusieve content
  • Het laatste nieuws, actualiteiten en achtergronden
  • Need to know juridische informatie
  • Door gerenommeerde auteurs geschreven
  • Voor HR-professionals die meer willen weten

Profiel aanmaken >

Reageer op dit artikel