nieuws

Reacties op Troonrede: ‘Kabinet moet meer doen voor werkenden’

Instroom

De aandacht voor middeninkomens tijdens Prinsjesdag is positief, maar het extraatje dat wordt beloofd is een wassen neus zolang Nederland “verslaafd blijft aan flexwerk”. Dat zegt vakbond CNV in een reactie.

Reacties op Troonrede: ‘Kabinet moet meer doen voor werkenden’

Een kwart van alle werkenden, 2 miljoen mensen, heeft een onzeker contract. ‘Zij zijn niet geholpen met wat extra koopkrachtpraatjes maar hebben zekerheid nodig’, zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden als reactie op de Troonrede.

Optreden tegen schijnzelfstandigheid

CNV wil dat het kabinet harder optreedt tegen schijnzelfstandigheid. Daarnaast moet worden geïnvesteerd in de publieke sector, met name in het onderwijs en de zorg. ‘Wij pleiten voor een opleidingsbudget van 1000 euro voor iedere Nederlander.’

FNV hamert op hogere lonen. Verder ziet de bond in de miljoenennota tekenen dat het kabinet meer wil doen voor werkenden. ‘De voorzichtige beperking van de zelfstandigenaftrek in combinatie met de verhoging van de arbeidskorting zorgt ervoor dat het verschil in fiscale behandeling tussen werknemers en zelfstandigen kleiner wordt’, stelt voorzitter Han Busker.

Lees ookAlles wat HR moet weten over Prinsjesdag

Vakbond De Unie sluit zich bij de kritiek op de koopkrachtmaatregelen aan en roept op tot ontwikkeling van werknemers en lastenverlichting. ‘Elke Nederlander een paar euro extra geven is geen oplossing’, stelt voorzitter Reinier Castelein. Hij wijst op steeds nieuwe kostenposten van het Rijk en overheden als provincies en gemeentes die bij burgers worden neergelegd en de afnemende koopkracht, onder meer door uitblijvende pensioenindexatie. ‘Dit kabinet zou in zijn laatste volle regeringsjaar vol moeten inzetten op het herstel van vertrouwen en daarom veel centraler moeten gaan aansturen.’

Blijf bij

Blijf bij

Investeren in werkenden

Ook Vakcentrale voor Professionals (VCP) wil meer investeringen in werkenden. Het kabinet moet volop investeren in de ontwikkeling van werknemers, zodat ze gezond tot aan hun pensioen kunnen werken. Voor modale inkomens is het bovendien noodzakelijk de lasten ‘echt’ te verlichten.

Structureel investeren

Volgens de VCP, waarbij vijftig vakbonden in verschillende sectoren zijn aangesloten, heeft de regering voldoende mogelijkheden voor structurele investeringen in werknemers. De bond wijst onder andere op de negatieve rente op schatkistpapier. Investeringen zouden onder andere moeten gaan naar maatregelen om de werkdruk te verlichten. Tegelijkertijd is een ‘groot punt van zorg’ dat de lasten voor groepen werkenden als politieagenten, docenten of militairen ‘onverminderd hoog zijn’.

Lees ook: Vakbonden vragen minimumtarief zzp en 5% loonsverhoging

Slechte staat pensioenfondsen

VCP luidt ook de noodklok over de slechte staat van grote pensioenfondsen, die het gevolg zou zijn van ‘rigide regels’. Het kabinet moet daarover in gesprek om tot een oplossing te komen, aldus de bond.

Mis geen HR-nieuws. Registreer je nu bij PW.

De voordelen:

  • Gratis exclusieve content
  • Het laatste nieuws, actualiteiten en achtergronden
  • Need to know juridische informatie
  • Door gerenommeerde auteurs geschreven
  • Voor HR-professionals die meer willen weten

Profiel aanmaken >

Reageer op dit artikel