nieuws

HR laat uitzendkracht over aan Inkoop

Instroom

Waar werkgevers in het verleden met uitzendbureaus sparden over de waarde van werk en strategische personeelsplanning, gaat het nu alleen nog maar over de kosten. HR lijkt uit het proces te zijn verdwenen, de afdeling Inkoop zit nu aan tafel.

HR laat uitzendkracht over aan Inkoop

Dat zegt Jurriën Koops, directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) in een interview met Flexmarkt. Koops roept opdrachtgevers op om in te zien dat menselijk kapitaal veel meer is dan een risicofactor.

Geen paperclips

Het betoog van Koops wordt ondersteund door Ineke Kooistra, CEO van Young- Capital. “Het is gek dat de inhuur van uitzendkrachten helemaal bij inkoop is komen te liggen. Uitzendkrachten zijn geen flesjes water of paperclips, het zijn mensen.”

Lees ook: Medewerkerstevredenheid van uitzendkrachten zaak van uitzender en inlener

Toegevoegde waarde

Koops en Kooistra vinden dat uitzendbureaus hun eigen toegevoegde waarde beter voor het voetlicht moeten brengen. Kooistra: “Je moet ervoor zorgen dat je klant beseft dat het niet om het besparen op uitzenduren gaat, maar om het samen verhogen van de productiviteit. Wij zijn geen dozenschuivers, maar leveren de beste kandidaten waar het inlenende bedrijf mooier en sterker van wordt.”

Koops zegt dat het niet gemakkelijk is om opdrachtgevers daarvan te overtuigen.  “Het is a hell of a job, een kwestie van de lange adem, maar het moet gebeuren. Anders wordt de uitzender de Action van de arbeidsmarkt.”

Verdiep je kennis!

Verdiep je kennis!

Nieuwe wetgeving

De WW-premies voor flexibele contracten worden onder de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) veel hoger, de sectorverloning wordt per 1 januari afgeschaft en het inzetten van oproepkrachten wordt moeilijker. Deze nieuwe wetgeving maakt het voor uitzendbureaus nog moeilijker om uit de race van steeds goedkoper werken te breken, voorziet Koops. “Een werkgever meer laten betalen voor een flexkracht is goed, maar dan moet je wel een gelijk speelveld creëren voor de héle arbeidsmarkt, inclusief zzp.”

Het invoeren van een minimumtarief van zestien euro voor zzp’ers heeft volgens hem een averechts effect. “Die ondergrens zal als nieuwe norm gaan gelden en legitimiteit verschaffen om niet meer te betalen.”

Lees verder op Flexmarkt.nl

Reageer op dit artikel