Foto: Mikhail Nilov | Pexels

De ondergang van de vakbeweging

Ons land heeft een uniek systeem van democratische arbeidsverhoudingen. Om dat te behouden is het misschien wel tijd voor een verplicht lidmaatschap van een vakbond, schrijft Willem de Lange in zijn nieuwe column.

Stakingen

Stakingen

Bereidt u voor op een hete herfst. De sombere voorspellingen over de economische ontwikkelingen van banken, UWV, CPB, de Europese Commissie en tal van andere toekomstkijkers buitelen over elkaar heen.

Waar is de vakbeweging?

Waar is de vakbeweging?

Voor het eerst in jaren is het lidmaatschap van FNV en CNV gestegen. Dat kan natuurlijk niet los worden gezien van de coronacrisis. Velen, ook jongeren en flexwerkers, vrezen voor hun baan en inkomen en zoeken bescherming bij een vakbond. Waar een...

Foto: Goran Horvat/Pixabay

Stakingsrecht: wanneer mag een werknemer het werk neerleggen?

Wanneer mogen werknemers staken en wanneer niet? Kortom, wanneer mogen werknemers het werk neerleggen? Lees in dit artikel alles over het stakingsrecht. Inclusief praktijkvoorbeeld en de vraag wanneer deskundig advies inwinnen nuttig is.

Pensioenakkoord: de hoofdpunten en de reacties

Pensioenakkoord: de hoofdpunten en de reacties

Het kabinet is bereid om de AOW-leeftijd minder snel te laten stijgen en trekt daar de komende jaren structureel vier miljard euro voor uit. Met dit eindbod lijken alle lichten op groen te staan voor het pensioenakkoord waarover negen jaar is...

Het Regeerakkoord: En de winnaar is....

Het Regeerakkoord: En de winnaar is....

Het blijft worstelen met de arbeidsrelaties. Sinds het einde van de jaren negentig spitst de kern zich toe op de balans tussen flexibiliteit en zekerheid: flexibiliteit voor bedrijven tegenover zekerheid voor werknemers.

Werkgevers zeggen vertrouwen in DBA op

Werkgevers zeggen vertrouwen in DBA op

De werkgeversorganisaties keren zich tegen de wet DBA. Ze vinden de uitwerking van de wet niet goed en dat heeft tot gevolg dat werkgevers huiverig zijn voor het inhuren van zelfstandigen. Eerst moet aan alle onduidelijkheid een einde komen, voordat...

Minder banen: vakbonden bezorgd

Minder banen: vakbonden bezorgd

Het aantal banen voor werknemers slinkt en er is meer werk voor zelfstandigen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De vakbonden trekken aan de bel.