artikel

Een vaste baan, wat is dat?

Organisatie & Strategie

We worden geboren , vader en moeder, vader en vader of moeder en moeder voeden ons zo goed mogelijk op en sturen ons naar een school waar we een opleiding volgen om uiteindelijk in de maatschappij te belanden.

Een vaste baan, wat is dat?

Onze eerste baan is meestal tijdelijk, vakantiewerk of gewoon tussendoor wat verdienen om wat leuks met het geld te kunnen doen. Maar of we nu willen of niet, er moet een “echte” baan gezocht worden om de kost te verdienen. Gelukkig geldt dit zowel voor mannen als vrouwen vandaag de dag. Dit bevordert de menselijke relaties en maakt het samenwonen een stuk makkelijker omdat het wederzijds begrip tussen de twee samenlevende partners een stuk eenvoudiger is.

Vaste baan
Het streven was vroeger altijd een vaste baan te vinden. Het gaf je zekerheid en stelde je in staat de toekomst min of meer te kunnen plannen. Na het vinden van een vaste baan kon je twee dingen doen. Je werkleven langzaam laten uitdruppelen als natte was of proberen promotie te maken binnen het bedrijf om zodoende iets meer te verdienen en dus iets meer te kunnen uitgeven. Je bleef lang bij een het bedrijf omdat je bang was dat stukje zekerheid te verliezen.

Technologie
De huidige arbeidsmarkt functioneert geheel anders. Door middel van de technologie kunnen een heleboel arbeiders zelfstandig werken. Ik denk daarbij niet alleen aan de meeste vrije beroepen die nu door middel van deze technologie veel makkelijker voor zichzelf kunnen werken, lees architecten, vertalers, docenten, ontwerpers, informatici, etc., maar ook aan handwerkers die hun producten en service via internet kunnen aanbieden: loodgieters, elektriciens, schilders, etc.

Zelfs boeren en tuinders gebruiken deze moderne verkooptechnieken en zijn niet altijd meer afhankelijk van veilingen. Onlineverkoop is een feit en geeft iedereen een zee aan kansen en mogelijkheden.

Dynamische arbeidsmarkt
De afhankelijkheid van een bedrijf is kleiner geworden, de arbeidsmarkt is daardoor veel dynamischer geworden en  een vaste baan is minder belangrijk geworden. De prioriteiten zijn gewijzigd en de relatie werkgever-werknemer is flexibeler geworden.

Het Nieuwe Werken
Het Nieuwe Werken draagt hiertoe bij. De werkplek en de werktijden zijn geen vaste elementen meer binnen het arbeidsproces en door de flexibilisering zal binnen enkele jaren een vast contract tot de uitzonderingen behoren. De meeste werknemers zullen gewoon ingehuurd worden op opdrachtbasis. Als de opdracht uitgevoerd is kan de werknemer weer vertrekken op zoek naar een nieuwe uitdaging. Taak voor de werknemer dus om zich optimaal voor te bereiden om een goede marktpositie in te nemen.

Een ideale oplossing voor de werknemers maar ook voor de werkgevers die de productiviteit hierdoor alleen maar zien toenemen. Voor werkende moeders is deze flexibele werkindeling ook een prima uitkomst. Er is altijd wel een flexibele kantoorruimte in de buurt waar in de meeste gevallen ook voor kinderopvang wordt gezorgd.

Opvoeders moeten meer dan ooit voor een goede opleiding blijven zorgen voor hun nakomelingen maar streven naar een vaste baan dat hoeft niet meer.

Reageer op dit artikel