artikel

Vrouwen werken vaker parttime dan mannen

Organisatie & Strategie

Is parttime werken vooral iets voor vrouwen? Je zou het bijna denken uit de laatste CBS-cijfers. Driekwart van de vrouwen werkt parttime, terwijl bij de mannen dat zelfde aantal juist fulltime werkt.

Vrouwen werken vaker parttime dan mannen

Wel zijn er steeds meer vrouwen op de arbeidsmarkt. De afgelopen tien jaar is het aantal vrouwen dat werkt sterker toegenomen dan het aantal mannen met een baan.

3,8 miljoen vrouwen
De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat in het tweede kwartaal van dit jaar er in Nederland in totaal 3,8 miljoen vrouwen aan het werk waren. Dat waren er tien jaar eerder 3,4 miljoen.

Daartegenover steeg het aantal werkende mannen in die periode van 4,4 miljoen naar 4,5 miljoen. Wel werkt driekwart van de vrouwen in deeltijd. Bij mannen is dat 25 procent. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2014 steeg het aantal werkende vrouwen met 84.000. Er waren vorig kwartaal 24.000 meer mannen aan het werk dan een jaar eerder.

Administratieve beroepen
Het aantal vrouwen in het onderwijs en met een bedrijfseconomisch of administratief beroep nam bij alle leeftijdsgroepen relatief sterk toe. Bij jonge vrouwen nam vooral het aantal verkoopsters dat in de detailhandel werkt, sterk toe. Deze groep vormt bijna de helft van alle jonge vrouwen met een commercieel beroep.

Bij de vrouwen van 45 tot 75 jaar was de groei daarnaast groot bij de dienstverlenende beroepen, bijvoorbeeld in de horeca.

Reageer op dit artikel