artikel

HR-trends 2020 (1): Maarten van Beek (ING) over het ecosysteem van vakmensen

Organisatie & Strategie

HR-directeuren van grote organisaties in Nederland vertellen wat zijn voor HR-trends voor 2020 zien. In deel 1 Maarten van Beek, HR-directeur Benelux bij ING. “Flexibel heeft de toekomst. Maar dan wel op een verantwoordelijke manier.”

HR-trends 2020 (1): Maarten van Beek (ING) over het ecosysteem van vakmensen
Maarten van Beek. Foto: Fred Libochant, Fotobureau Roel Dijkstra

“Veel bedrijven geloven in het ‘vasthouden van talenten’ in de strijd om talent. Ik geloof hier niet in. Ik geloof in een circulaire arbeidsmarkt met vakmanschapsontwikkeling en flexibiliteit als drijvende kracht.

Organisaties met een continue vernieuwing en doorstroom van personeel hebben de toekomst. Verloop van 15 tot 20 procent moet het nieuwe ‘normaal’ worden. Organisaties transformeren steeds sneller en moeten openstaan voor snelle in- en doorstroom van kennis. Dit betekent dat elke werknemer zich snel en goed dient te blijven ontwikkelen om mee te kunnen.”

Lees ook: 5 trends in employee experience volgens Heleen Mes

Flexibel heeft de toekomst

“Daarnaast is het goed als een werknemer na twee of drie interne functies in zes tot tien jaar doorstroomt naar andere organisaties. Of deze vakmensen nu een vast of tijdelijk contract hebben of zzp’er zijn, doet er niet toe. We moeten veel flexibeler worden en af van het paradigma dat ‘vast’ beter is. Flexibel heeft de toekomst. Maar dan wel op een verantwoordelijke manier. Iedereen, ook externen, is eigenaar van zijn eigen ontwikkeling en kiest organisaties die zijn ontwikkeling versnellen en zijn arbeidsmarktwaarde verhogen. Verantwoordelijkheid nemen voor de groeiende groep externen betekent ook duurzaam ondernemerschap, waarbij zelfstandigen een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een eigen opleidings- en pensioenplan moeten hebben.”

Gezonde balans

“Naar mijn mening zouden alle werknemers zich moeten richten op excellentie: het blijven ontwikkelen van vakmanschap en persoonlijk leiderschap. Thuis en op het werk. High performance vraagt om afwisseling. Een leven lang werken en leren, kan niet zonder een gezonde balans. We moeten in het ecosysteem naar een andere indeling van werken en ontwikkelen streven. Hierbij dient het nemen van verlof om voor kinderen, ouders en naasten te zorgen geïntegreerd te zijn. Verder zijn regelmatige sabbaticals voor opleiding, omscholing en/of reflectie de standaard.”

Reageer op dit artikel