blog

Trends 2020: Storm(pje)?

Organisatie & Strategie

PW. staat de komende weken in het teken van de HR-trends voor 2020. HR-directeuren van grote bedrijven noemen purpose, sociale innovatie, inclusiviteit en de vervanging van HR-medewerkers door… bots! Dit is mijn verwachting.

Trends 2020: Storm(pje)?

Het is geen geheim dat de economische opleving zijn einde nadert. Volgend jaar koelt de economie af en zal de vraag naar personeel ook minder worden. Uitzendbureaus zijn de eerste die dit merken en signaleren nu al een spectaculaire daling in de inhuur van uitzendkrachten.

Strategische Personeelsplanning

Dit heeft grote gevolgen voor de strategische personeelsplanning van bedrijven. Groei moet in de modellen plaatsmaken voor economische neergang. Door de laagconcjunctuur wordt het ondanks de vergrijzing op termijn weer eenvoudiger om personeel te werven.

Lees ook: Recessie in aantocht: dit moet HR doen

Brexit

Dat de gouden economische tijden voorbij zijn, durf ik wel te voorspellen. Maar hoe hard gaat het buiten stormen? De voortekenen zijn niet gunstig. Bij de Britten is het nog altijd rampzalige Brexitscenario in beeld, het Midden-Oosten blijft het komende jaar zeer onrustig (wat de olieprijs opdrijft) en ons eigen land is in de greep van de stikstofproblematiek, waardoor de traditionele aanjager van de economie (de bouw) stil is gevallen.

HR-Bedrijfskunde

HR-Bedrijfskunde

Nieuw personeel

De krapte op de arbeidsmarkt in sectoren waar de nood nu het hoogst is zal overigens ook in 2020 aanhouden. Wel is de verwachting dat het onderwijs, de zorg en ICT iets makkelijker aan nieuw personeel zullen komen.

Lees ook: UWV: bijna helft vacatures moeilijk te vervullen

Economische neergang of recessie? Gaat het in 2020 flink waaien of is er een orkaan op komst? Dat HR zich juist ook met deze vragen bezighoudt, maakt het vakgebied des te boeiender.

Storm(pje)?

Storm of stormpje? We gaan het zien.

Lees ook Ben Tiggelaars trendverwachting: ‘Sociale innovatie is hard nodig’

 

Reageer op dit artikel