nieuws

Slijmen bij de baas is vorm van corruptie

Organisatie & Strategie

Wie slijmt bij de baas of collega's maakt zich schuldig aan psychologische omkoperij. Ook in dit geval zijn de beloningen niet te danken aan de eigen prestaties.

Dat stelt psycholoog Marla Somova in een blog op PsychCentral. Somova is verbonden aan de Amerikaanse Carlow Universiteit in Pensylvania.

Somova vergelijkt het slijmen op de werkvloer met corruptie die zij tegenkwam toen ze een half jaar in Rusland woonde. Het was daar heel normaal om zonder reden door de politie te worden aangehouden. Nadat een paar roebels van eigenaar waren gewisseld, kon zij dan zonder bekeuring verder rijden.

Volgens Somova is de situatie op de werkvloer niet heel anders. In plaats van geld worden overdreven beleefdheid en ongemeende complimenten ingezet om te krijgen wat je wil. 'Uiteindelijk is het zo dat, of je nou je doel bereikt door geldelijke of door psychologische omkoperij, je je beloning niet verdient door prestaties, vaardigheden of moreel gedrag.'

Ook leidinggevenden moeten volgens Somova huiverig zijn voor geslijm. Daar waar de slijmende werknemer zijn integriteit opoffert om te krijgen wat hij wil, gedraagt de baas die zich op deze wijze machtiger wil voelen zich volgens haar als een sociopaat.

Reageer op dit artikel