nieuws

Teamwork aan de top zorgt voor blij personeel

Organisatie & Strategie

Teamwork aan de top zorgt voor blij personeel

Topmanagers die goed overweg kunnen met hun directe collega's, zijn goed voor het humeur van hun werknemers. De medewerkers zijn meer tevreden over hun baan, zijn productiever en meer bereid om bij te dragen aan het resultaat van de organisatie.

Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Leiderschap en Human Resource Management van de Universiteit van Galen (Belize).  De onderzoekers baseren hun conclusies op de antwoorden van meer dan vijfduizend werknemers en 191 leden van topmanagement teams (TMT).

Het onderzoek toont aan dat de manier waarop de topmanagers zich jegens elkaar gedragen doorsijpelt naar de rest van de organisatie en een grote invloed heeft op het gevoel van welzijn van de mensen op de werkvloer. Dit kan volgens de onderzoekers een indicatie zijn van de prestaties van de organisatie. 

Topmanagers moeten daarom niet denken dat hun gedrag in de bestuurskamer onzichtbaar is voor de rest van de organisatie of dat teamwork alleen voor anderen belangrijk is, waarschuwt onderzoeker Anneloes Raes. 'Een TMT dat daadwerkelijk als een team werkt, biedt de hele organisatie belangrijke voordelen.'

Reageer op dit artikel