nieuws

“Verbieden thuiswerk is volkomen achterhaald”

Organisatie & Strategie

“Verbieden thuiswerk is volkomen achterhaald”

Met het verbieden van thuiswerken, gooi je het kind met het badwater weg. Dat stelt Celeste de Quelerij, practice leader communication & change management bij Towers Watson. Zij reageert hiermee op het besluit van Yahoo om medewerkers verplicht op kantoor te laten werken.

De Quelerij noemt het verbieden van thuiswerken een reactionaire zet van Yahoo-baas Marissa Mayer. “Het is al langere tijd duidelijk dat zo nu en dan thuiswerken goed is voor de productiviteit: werknemers die flexibel werken zijn echter ook beduidend positiever over hun werkgever. Zo vinden werknemers die regelmatig thuiswerken en op flexibele tijden werken hun organisatie eerlijker en meer integer dan overige werknemers. Dat blijkt uit de Towers Watson Global Workforce Study 1, het grootste wereldwijde onderzoek onder de beroepsbevolking.”

De gedachte dat Het Nieuwe Werken ten koste gaat van contact tussen collega’s, vindt De Quelerij volkomen achterhaald. “Hoewel het lastiger líjkt om als team samen te werken als iedereen op andere tijden en locaties werkt, zijn de flexibele werkers daar juist positiever over: 56 procent vindt dat hun team effectief samenwerkt, versus het totale gemiddelde van 46 procent.”

Interne sociale media spelen bij de samenwerking een belangrijke rol, stelt zij. “Communicatiemiddelen waarvan juist een bedrijf als Yahoo de toegevoegde waarde zou moeten erkennen. Zo maakt een kwart van de flexibele werkers minstens een keer per week gebruik van interne sociale media voor hun werk, tegenover 9 procent van het totaal. Gemiddeld maakt 73 procent nooit gebruik van
interne sociale media. Van de flexibele werknemers is dat 29 procent.”

Reageer op dit artikel