nieuws

Flexibel contract aanslag op sociaal leven

Organisatie & Strategie

Flexibel contract aanslag op sociaal leven

Een groeiend aantal medewerkers werkt op ‘onzekere contracten’: een uitzendcontract of nulurencontract.

Bedrijven bieden hun personeel steeds vaker een ‘onzeker’ contract: een nulurencontract of een uitzendcontract. 15 procent van de flexwerkers werkt daardoor altijd in het weekend, in de avond of ’s nachts. Zo blijkt uit nieuw onderzoek onder 4200 medewerkers, uitgevoerd door vakbond FNV.

Flexibel contract ‘aanslag op sociaal leven’

Ruim een derde van de werknemers met een onzeker contract geeft aan ‘erg vaak’ ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend te werken. Zekerheden als het weekend dreigen te verdwijnen, als iedereen buiten de cao aan het werk moet, stelt de vakbond. Deze week werd overigens de CAO Uitzendkrachten 2012-2017 algemeen verbindend verklaard. Alle 700.000 uitzendkrachten in Nederland hebben nu recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden.
‘Werken als andere mensen, bijvoorbeeld je partner of je kinderen vrij zijn, betekent een enorme aanslag op het sociale leven. En continu nachtwerk heeft ook nog eens gevolgen voor de gezondheid’, benadrukt FNV-voorzitter Ton Heerts.

Lees ook: HR, houd nachtwerkers in de gaten

Onzekerheid: eindjes aan elkaar knopen

Zekerheden als weekend, pensioenopbouw, koopkracht en ziekteregelingen staan steeds meer onder druk. Heerts: ‘Dat komt onder meer doordat sommige werkgevers en politieke partijen beweren dat cao-afspraken maar op de achterkant van een bierviltje gezet moeten worden.’
Volgens de FNV-voorzitter begrijpen deze partijen niet wat voor impact onzekerheid heeft voor werkers. ,,Als je geen huis kunt kopen, als je de eindjes nauwelijks bij elkaar kunt knopen, als je niet weet of je een dag later nog wel werk hebt. Te veel mensen zitten in onzekerheid. We moeten echt weer samen verder bouwen aan het cao-systeem.” Nog altijd vallen 6,1 miljoen mensen onder een cao.
Flexwerk komt tegenwoordig tot steeds later in de loopbaan voor, blijkt uit recent onderzoek over flexibel werken van het Sociaal Cultureel Planbureau. In 2002 kreeg 80 procent van de werknemers na zes tot tien jaar een vast contract, in 2012 was dat pas na tien tot vijftien jaar.
De vakbond overhandigt de resultaten van het onderzoek volgende week donderdag aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (ANP)

Reageer op dit artikel