nieuws

HR in de cloud: 4 bedrijven die de stap waagden

Organisatie & Strategie

(advertorial) Je leest het vast wel eens: steeds meer bedrijven stappen over naar HR in de cloud. Maar welke bedrijven zijn dat dan? En wat denken ze ermee te winnen? Hieronder enkele voorbeelden van bedrijven die in de afgelopen twaalf maanden hun HR met Workday onderbrachten in de cloud en hun verwachtingen. Siemens Convergence Creators […]

(advertorial)

Je leest het vast wel eens: steeds meer bedrijven stappen over naar HR in de cloud. Maar welke bedrijven zijn dat dan? En wat denken ze ermee te winnen? Hieronder enkele voorbeelden van bedrijven die in de afgelopen twaalf maanden hun HR met Workday onderbrachten in de cloud en hun verwachtingen.

Siemens Convergence Creators

Siemens Convergence Creators was naarstig op zoek naar één nieuw, modern, overkoepelend en wereldwijd HR-systeem dat gemakkelijk aan te passen zou zijn aan veranderende omstandigheden en dat tegelijkertijd de betrokkenheid van medewerkers zou vergroten. Het nieuwe systeem zou op detailniveau een veel beter inzicht moeten geven in de werknemers die verspreid over tien verschillende landen werkzaam zijn. In juli 2015 kondigden ze aan dat ze kozen voor Workday Human Capital Management (HCM). Met deze cloudoplossing zal Siemens Convergence Creators in staat zijn om afscheid te nemen van een aantal on premise legacy-systemen en kan het de HR-organisatie migreren naar de cloud.

Met slimme analyses uit het werknemersbestand wordt het technologische fundament gelegd waarmee de onderneming voortaan wendbaar is en snel kan inspelen op de marktgroei. Daarnaast heeft Siemens Convergence Creators een sterke behoefte aan grotere efficiëntie en gestroomlijnde, afgeslankte processen. Meer lezen

Unilever

In april 2014 kondigde Unilever aan dat ze alle HR-operaties van haar in totaal 174.000 werknemers voortaan zal onderbrengen in de cloud. Hierdoor profiteert de onderneming direct van de op basis van het agile-principe ontwikkelde flexibele cloudsoftware van Workday. Deze software is speciaal ontworpen om managers realtime waardevolle analytische inzichten te verschaffen over hun personeelsbestand. Met de oplossing van Workday verwacht Unilever de bedrijfsprocessen wereldwijd te standaardiseren, de dagelijkse operaties te stroomlijnen en de complexiteit te verminderen, met als doel om de efficiëntie en productiviteit binnen het hele concern te verhogen.

Daarnaast wil Unilever HR-processen, zoals goedkeuringsprocedures en organisatiestructuren, in enkele minuten configureren en wijzigen indien dit noodzakelijk is en individuele personeelsleden op basis van het self service-principe transacties te laten verrichten, informatie te raadplegen en te reageren vanaf elk willekeurig mobiel apparaat. Op basis van realtime analyses kan direct gereageerd worden en managers hebben een dieper inzicht in het werknemersbestand. Meer lezen

Travelex

Travelex maakte in juli 2014 de keuze voor één unified cloudapplicatie voor human resources management (HRM), talentmanagement, tijdregistratie en meer. Met Workday Human Capital management (HCM) en Workday Time Tracking kan Travelex alle processen rondom personeelszaken stroomlijnen. Dat levert meer efficiency in workflows en minder administratie op.

De ruim 5500 medewerkers van Travelex in 12 landen gebruiken nu de Workday self-service mogelijkheden om hun persoonlijke gegevens te beheren. Dankzij de gebruiksvriendelijke mobiele toepassing voor smartphones hebben medewerkers van Travelex nu dezelfde multi-channel voordelen als hun klanten. Duizenden transacties die voorheen op papier werden gedeeld zijn ondergebracht in de cloud en de 2100 businessprocessen teruggebracht tot 180. Dat zijn concrete resultaten die er in belangrijke mate toe bijdragen dat het HR-team van Travelex zich veel meer op strategische zaken kan focussen, zoals Talent Management, Performance Management en workforce optimisation. Meer lezen

easyJet

easyJet stapte in april 2014 over op Workday Human Capital Management (HCM) om zijn beleid voor talent management op een hoger plan te tillen en de rapportages en analytische mogelijkheden te moderniseren. Tegelijkertijd zal de intuïtieve en gebruiksvriendelijke HR-applicatie, die te raadplegen is op mobiele apparaten, beschikbaar worden gesteld aan het snel groeiende werknemersbestand van de thans 8000 werknemers van easyJet. Met Workday HCM zal easyJet profiteren van een cloudoplossing die de kern van HR en talentmanagement samenvoegt. Het resultaat is een naadloze ervaring die werknemers helpt om snel te integreren in de bedrijfscultuur vanaf het moment van indiensttreding tot en met de carrièrestappen die ze maken.

Doordat de analytische tools van Workday zijn geïntegreerd in de kern van de applicatie, zal easyJet waardevolle inzichten verkrijgen met betrekking tot sleutelindicatoren zoals kosten, capaciteiten en het potentieel van zijn werknemers. De tools helpen de onderneming bij de beslissingen op het gebied van werving en selectie en inhuur van personeel. Workday HCM wordt geleverd vanuit de Cloud en is beschikbaar op elk mobiel apparaat. Meer lezen

Reageer op dit artikel