nieuws

HR TRENDS 2016: eHRM

Organisatie & Strategie

HR TRENDS 2016: eHRM

Kostenbesparingen door eHRM worden eindelijk tastbaar. Dat gaat ten koste van recruiters en salarisadministrateurs. Maar welke functies komen er bij?

eHRM is voor veel bedrijven nog steeds een relatieve nieuweling op de HR-afdeling. Maar het aantal organisaties dat ondertussen werkt met een eHRM-systeem stijgt flink. Waar in 2014 nog 46 procent van de bedrijven met een of andere vorm van eHRM werkte, steeg dat aantal in 2015 naar 56 procent. Dat blijkt uit de HR Benchmark 2016 van clouddienstverlener Raet. Daarmee hebben veel organisaties hun doelstelling van het afgelopen jaar gehaald: 12 procent gaf in 2015 aan de slag te willen met eHRM. Die plannen zijn dus aardig uitgekomen.
Die eerste investeringen in eHRM beginnen ondertussen hun geld op te leveren, want een belangrijk doel van het invoeren van eHRM, kostenbesparing (>Overehrm.nl), wordt door veel organisaties behaald. 45 procent van de organisaties geeft aan dat dit een van de belangrijkste opbrengsten is van het automatiseren van HR-processen.

Recruiters en salarisadministrateurs de klos

Deze kosten worden in veel organisaties letterlijk weggesneden bij HR. 47 procent van de bedrijven geeft namelijk aan dat de besparingen direct invloed hebben op de grootte van de HR-afdeling, 29 procent is daarover neutraal en 24 procent ziet die invloed niet. eHRM zorgt dus wel degelijk voor efficiency bij de eigen afdeling.
Om hoeveel FTE’s het gaat is overigens wel sterk afhankelijk van de grootte van de organisatie. Maar over het algemeen lijken de besparingen vooral te zitten bij de salarisadministrateurs en recruiters. Om een beeld te geven: de meeste salarisadministrateurs zitten op een bruto jaarsalaris van 46.9000 euro, laat het HR Trends onderzoek 2015-2016 van onder andere organisatieadviesbureau Berenschot zien.

HR krijgt FTE’s terug

Maar waar er gesneden wordt in functies, krijgt de HR-afdeling daar vaak ook weer mankracht voor terug, stelt Sander Kars, Content Marketing Manager bij Raet. ‘eHRM zorgt zeker voor formatiebesparingen, maar werkgevers met eHRM zetten vaak weer extra mensen in voor advieswerk, en zetten vaak weer meer FTE op de functie van HR business partner. Door de besparingen komen er dus ook weer kwalitatieve en strategische rollen bij.’
Maar daar blijft het niet bij, stelt Ruben van Geffen. Van Geffen is managing Partner bij Vroom Consultancy, adviesbureau op het gebied van HR-software en ziet juist dat organisaties die besparingen inzetten voor de uitbreiding in het applicatiebeheer van de HRM-systemen en het aannemen van HR-analisten.

Lees ook: Wat is het profiel van een HR-analist? (>Overehrm.nl)

SPP of talentmanagement mist 

De investeringen in eHRM zijn het afgelopen jaar dan wel goed gegroeid, toch staat de software voor strategische HR-zaken nog in de kinderschoenen. Het automatiseren van HR-processen reikt bij veel organisaties niet verder dan de eenvoudige HR-administratie. Vooral de salaris- en persponeelsadministratie, declaraties, ziekteverzuim en verlofregistratie zijn populaire HR-processen voor eHRM.Voor het automatiseren van strategische zaken als talentmanagement, strategische personeelsplanning en opvolgingsplanning heeft HR vaak nog niet de tijd – of de moed – kunnen vinden.
Software op deze onderwerpen wordt wel degelijk aangeboden door grote partijen als Raet en Workday, maar is nog niet bijzonder uitgebreid. Dat is niet gek, want de softwaremarkt volgt vooral de HR-werkelijkheid. Van Geffen ziet dat generieke systemen van softwareleveranciers vooral de basisprocessen zoals verlofadministratie en de beoordelingscyclus bedienen, maar dat de strategische HR-processen als talentmanagement of SPP daarin vaak missen. ‘Dat zijn vaak losse modules die je erbij kan kopen’, zegt hij. ‘Dat is op zich wel logisch. Veel organisaties zijn nog bezig met eHRM voor de basisprocessen of zijn daar net mee klaar. Pas als je dat op orde hebt, kun je verder met het digitaliseren van de strategische processen.’

TIP: Lees meer over trends en ontwikkelingen op eHRM-gebied op Overehrm.nl

Meer HR Trends voor 2016:
HR TRENDS 2016: robotisering
HR TRENDS 2016: flexibilisering
HR TRENDS 2016: talentmanagement
HR TRENDS 2016: innovatie en strategie

Reageer op dit artikel