nieuws

Nederlandse werknemer minst gestreste van Europa

Organisatie & Strategie

Nederlandse werknemer minst gestreste van Europa

Nederlanders zijn het afgelopen jaar gestrester op het werk geworden, maar staan minder onder druk dan werknemers in de rest van Europa. In vergelijking met Europese collega’s is het werkstressniveau in Nederland (35 procent) zelfs het laagst.

Dit blijkt uit onderzoek van ADP onder ruim 11.000 werknemers uit de acht belangrijke economieën van Europa, waaronder 1.500 uit Nederland. Twee op de vijf Europese werknemers (44 procent) zeggen in The Workforce View in Europe 2015/2016 regelmatig last te hebben van werkstress. In Polen (54 procent) en Duitsland (50 procent) is de mate van stress op de werkvloer het hoogst.

1,8 miljard euro per jaar

Een goed evenwicht tussen werk en privéleven is voor werknemers de belangrijkste reden om gemotiveerd aan het werk te blijven. De aantrekkende Europese economie lijkt vooral in Nederland het optimisme over de arbeidsmarkt goed te doen: Nederlandse werknemers behoren tot de meest positief gestemde in Europa. Alleen Duitse werknemers zijn opgewekter: van hen geeft 82 procent aan optimistisch te zijn over de toekomst van hun werk.

Dat stress op de werkvloer ons land handenvol geld kost, bleek vorige maand wel: werkstress is jaarlijks goed voor 7,5 miljoen verzuimdagen en kost Nederland per jaar 1,8 miljard euro. Ook werd duidelijk dat lastige klanten de grootste veroorzakers zijn van stress op de werkvloer. Werken onder tijdsdruk staat op de tweede plaats.

Verschil van inzicht

Wel vindt ruim de helft (55 procent) van de Nederlandse werknemers dat generatieverschillen problemen geven op de werkvloer. Op Europees niveau is dat aantal werknemers nog hoger: 67 procent. De voornaamste reden hiervoor is het verschil van inzicht over de aanpak van zaken.

Daarnaast heerst de opvatting dat oudere werknemers langer doorwerken waardoor er onvoldoende ruimte overblijft voor nieuw talent. Ook hebben jongere en oudere werknemers andere opvattingen over de waarden van de organisatie en groepsverantwoordelijkheid.

Ondanks dat een deel van de werknemers moeite heeft om met de steeds grotere leeftijdsverschillen tussen collega’s om te gaan, is er ook waardering voor ervaring die leeftijd met zich kan meebrengen. Zo zegt 39 procent van de Europese werknemers dat hun organisatie zich zorgen maakt over het verlies van talent en kennis naarmate meer werknemers met pensioen gaan.

Bron: ADP

 

Reageer op dit artikel