nieuws

Buurtzorg breidt zelfsturende teams uit

Organisatie & Strategie

Buurtzorg breidt zelfsturende teams uit

Beste Werkgever Buurtzorg wil uitbreiden: 7500 werknemers van TSN zouden bij Buurtzorg in zelfsturende teams gaan werken.

Al twee jaar op rij is Stichting Buurzorg Nederland Beste Werkgever van Nederland. De thuiszorgorganisatie is nu van plan flink uit te breiden: het wil 7500 medewerkers van het verlieslijdende TSN Thuiszorg overnemen. Dat liet directeur Jos de Blok maandag weten. Driekwart van de medewerkers en cliënten van TSN zou hiermee onder Buurtzorg Nederland komen te vallen. Voor medewerkers betekent dat zij moeten gaan werken in zelfsturende teams.
Buurtzorg heeft het voorstel maandag naar de gemeenten gestuurd. Die hebben twee weken om te reageren. Het bedrijf is bereid de zorg van TSN over te nemen in gemeenten die meer dan 21 euro per uur willen betalen. TSN had eerder al geklaagd dat gemeenten te weinig willen betalen voor het werk dat de thuiszorgers doen. Daardoor zou het bedrijf er geld op toeleggen.

Zelfsturende teams

Voor de medewerkers van TSN Thuiszorg betekent dit dat zij op een hele andere manier moeten werken. Ze zullen moeten werken in kleine zelfsturende teams, het concept waarmee Thuiszorg Nederland groot is geworden.
De Blok: ‘TSN’ers komen nu, doen ze hun werk en gaan weer naar huis. Het is min of meer een uitzendbureau. Wij willen een verandering teweegbrengen. Wij laten het werk doen door teams die zelf de planning regelen en kijken wat ze nodig hebben. Ze worden ondersteund door een coördinator, maar voor de rest doen ze veel dingen zelf.’

TIP: Meer weten over agile manieren van werken als zelfsturende teams? Kom naar het Congres Agile Werken op 19 april in Houten. Bekijk hier het programma

‘Illegale staatssteun’

De bewindvoerders van TSN steunen de plannen van Buurtzorg. Ook staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is positief. Vakbond FNV zegt dat Buurtzorg de rechten van medewerkers en patiënten waarborgt. Brancheverenigingen BTN en ActiZ zijn echter kritisch. Zij zeggen dat voor iedereen dezelfde regels moeten gelden. Volgens BTN zijn gemeenten bang dat ze Buurtzorg illegale staatssteun geven met bijvoorbeeld innovatiesubsidies voor veranderingen in de zorg. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt binnenkort ‘een algemene handleiding’ naar alle gemeenten te sturen met instructies om te zorgen ‘voor een gelijk speelveld voor alle aanbieders van huishoudelijke hulp.’ (ANP)

Reageer op dit artikel