nieuws

7 onmisbare zaken voor modern werkgeverschap

Organisatie & Strategie

7 onmisbare zaken voor modern werkgeverschap

Neemt u modern werkgeverschap serieus? Laat HR dan dit wensenlijstje van medewerkers honoreren.

Aantrekkelijk blijven voor werknemers is sinds de crisis niet zo belangrijk geweest als nu. Medewerkers vragen andere manieren van werken, flexibiliteit, vrijheid. Met een controlerende houding en starre regels gaat u er niet meer komen. Maar wat verwachten medewerkers precies van u?

Deze zaken horen bij modern werkgeverschap

Technologiebedrijf Ricoh nam de wensen van werknemers over nieuwe manieren van werken onder de loep in het onderzoek ‘Anders werken: wat vindt werkend Nederland?‘. In het onderzoek vroegen zij Nederlandse kantoormedewerkers welke voorzieningen volgens hen horen bij modern werkgeverschap. Dit zijn de belangrijkste wensen:

1. Zelf werktijden kunnen bepalen.
2. Beoordeeld worden op resultaten in plaats van op gewerkte uren.
3. Buiten de kantoormuren kunnen werken.

Maar hoe staat het daarmee in de praktijk?

De middelen en technologie om flexibel zijn bij twee op de vijf medewerkers aanwezig. Dat haalt niet over. Maar een ander, lastiger te overkomen obstakel, blijkt het sociale aspect van tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Beleid en de juiste cultuur om hier daadwerkelijk invulling aan te geven, ontbreken vaak nog.

Bij 40 procent van de organisaties staat het organisatiebeleid plaats- en tijdonafhankelijk werken niet toe. Een even groot deel van de kantoorwerkers voelt zich bovendien bezwaard om dit te doen. Een kwart is bang om het beeld te creëren zo de kantjes ervan af te lopen.

Het omgooien naar een bedrijfscultuur voor een flexibele manier van werken vraagt om projectmanagement. Dat blijkt wel uit de case van flexibel werken bij Het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar gaan leiders van het project systematisch in gesprek met medewerkers om knel- en verbeterpunten van de nieuwe manier van werken te bespreken.

We blijven sociale dieren

Maar niet alleen een bezwaard gevoel houdt medewerkers tegen om flexibel te werken. Erbij horen en contact met collega’s blijken belangrijke redenen om toch nog op kantoor te werken. Kortom, al bieden werkgevers alle mogelijkheden voor moderne manieren van werken, sociale afwegingen houden ons tegen.

Werknemer wil werken op basis van vertrouwen

Op zoek naar de juiste manier tussen het ‘oude’ en nieuwe manieren van werken, hebben werknemers bovendien nog een aantal wensen. Dit laat het onderzoek zien:

1. Meer werken op basis van vertrouwen (27 procent).
2. Aanpassingen in bedrijfscultuur (22 procent).
3. Meer opleidingsmogelijkheden in middelen en tijd (21 procent).
4. Betere technologische ondersteuning (16 procent)

TIP! Hoe geeft u medewerkers hun vrijheid terug met een nieuwe managementstijl? Kom naar de sessie Anders Managen tijdens het Congres Anders Werken op 15 november in Breukelen. 

Mist u uw collega’s al?

Ondanks alle technologische mogelijkheden om elders te werken, komen werknemers eigenlijk ook nog graag naar kantoor. Daar hebben we het sociale aspect weer: we zijn sociale dieren. Live-contact met collega’s blijft toch een oerbehoefte, zo blijkt. De belangrijkste voordelen van werken op kantoor zijn: persoonlijk overleggen met collega’s (61 procent) en de goede faciliteiten (35 procent).

Belemmeringen van het ‘thuis’-werken (of in de koffieshop) zijn niet alle ontwikkelingen meekrijgen op kantoor (beide 22 procent), niet bij alle gegevens kunnen (21 procent) en het ongezellig vinden om elders te werken (14 procent). En eenzaamheid bij het in je eentje werken? Daar heeft 5 procent ook wel eens last van.

Lees ook: Zo ziet flexibel werken bij Binnenlandse Zaken eruit

Reageer op dit artikel