nieuws

‘Investeren in HNW levert een hoop gedoe op’

Organisatie & Strategie

‘Investeren in HNW levert een hoop gedoe op’

Het Nieuwe Werken geeft ons prachtige werkplekken en slimme ICT-toepassingen. Maar wat zegt onderzoek over het effect van dit soort investeringen op onze productiviteit?

Dat je beter werkt in een fijne werkomgeving is duidelijk. Maar hoe groot is die relatie? Werken mensen productiever als ze een espressobar op de werkvloer hebben? Of met slimme ICT-toepassingen? Met andere woorden: wat levert het op om te investeren in de werkomgeving?

Tekst: Pieter Verbeek

Wim Pullen, directeur Center for People and Buildings, leidt het onderzoeksprogramma ‘Smart Business Cases’. In dit onderzoek staat de relatie tussen investeringen in de kantoor- en werkomgeving en hun opbrengsten centraal.

De onderzoekers kunnen steeds beter de kosten en baten bepalen van twee van de meest actuele doelstellingen van werkgevers: ‘Efficiënt werken’ en ‘Aantrekkelijk werkgeverschap’. Dat is in de praktijk niet altijd een eenduidige relatie. ‘De werkelijkheid is vaak weerbarstiger. Wat wij doen, is uitzoeken hoe het echt zit’, zegt Pullen, spreker op het Congres Over Het Nieuwe Werken op 8 december.

Wat levert investeren in een werkomgeving op?

‘Nou, allereerst een hoop gedoe. We willen goede, eerlijke, echte en bruikbare gegevens hebben. En daar is niet iedereen bij gebaat. Want aan positieve punten zit vaak ook een keerzijde. Het komt voor dat de negatieve kanten voor een investering verbloemd worden door slimme marketing.

Kijk bijvoorbeeld naar de fancy kantoren die in opkomst zijn, zoals The Edge, het hypermoderne hoofdkantoor van Deloitte/AKD in Amsterdam. Ik zou de nadelen van dat gebouw voor de gebruikers willen kennen. Of de keerzijde van het verhaal over duurzaamheid: wat doet dat met de effectiviteit van het gebouw en dus de prestaties van de mensen die daar werken. De rol van de werkomgeving is maar relatief.’

Leg eens uit?

‘Kijk naar de gezondheid van medewerkers. Je kan daaraan best een bijdrage leveren door te investeren in een goede werkomgeving. Maar of je gezond of ongezond bent, ligt toch vooral aan het gedrag van de mensen zelf.

Ons werkend leven wordt slechts ten dele bepaald door het kantoor. Hoe we eten, drinken en bewegen is van veel grotere invloed. En dan nog is dit geen garantie voor gezondheid. Je moet je vooral afvragen welke dingen je wil doen om de prestaties van je mensen te verbeteren, hoe je ze het best ondersteunt.’

Hebben investeringen in Het Nieuwe Werken dan wel zin?

“Sinds iedereen met HNW bezig is, zijn mensen minder tevreden geworden in hun werk. De stress lijkt toe te nemen. Mensen willen zich bijvoorbeeld concentreren. Als ze daarin worden belemmerd, bijvoorbeeld door een teveel aan geluid, is dat een grote stoorfactor. Er is geobserveerd dat in een kantoortuin je één visuele of auditieve storing per minuut hebt. Werkgevers moeten dan bijvoorbeeld kijken of ze genoeg concentratieplekken bieden, of de mogelijkheid om thuis te werken.”

Moeten we beter gaan kijken naar de baten van Het Nieuwe Werken?

“Ja, ook bij Het Nieuwe Werken draait het er uiteindelijk gewoon om of mensen hun werk fatsoenlijk kunnen doen. Dat ligt dus niet altijd aan de werkomgeving. Kijk bijvoorbeeld bij een bank. Daar hebben medewerkers te maken met de vrees voor de invloed van start-ups. Alleen al door de gedachte daaraan raken sommigen verlamd.

De invloed van de werkomgeving daarop is relatief. Werkgeluk gaat er meer om of je plezier hebt in je werk, in de inhoud ervan, of je betrokken bent en leuke collega’s hebt, en natuurlijk het salaris.”

Lees ook: Zo helpt HR bij leidinggeven aan HNW

Kortom: investeringen in de kantooromgeving zijn dus maar relatief?

“Ja, we kunnen best kosten en baten bepalen op basis van doelstellingen die de komende jaren van belang worden. Met een goede werkomgeving kun je bijdragen aan je bedrijfsimago, aan innovatiekracht en betere samenwerking. Maar deze containerbegrippen hangen niet alleen af van de werkomgeving.

Het succes hangt ook bijvoorbeeld af van de stijl van je manager. Ook speelt het mee of je goed eet en drinkt. Dat is heel belangrijk voor je cognitieve prestaties. Kortom, het is een samenspel van catering, ICT, management en werkomgeving.”

TIP: Meer weten over dit onderzoek? Wim Pullen spreekt op het Congres Over Het Nieuwe Werken op 8 december in Veenendaal. Bekijk hier het programma.

Reageer op dit artikel